Visszatérhet a tél Pécsre

2020. március 21. 17:45 2020. márc. 21. 17:45

Hétfő délutántól szerdáig havazást jósol az Országos Meteorológiai Szolgálat. A pécsi önkormányzat azt kéri a lakosságtól, hogy egyrészt a járványhelyzet, de a várható havazás miatt is maradjon otthon, aki tud.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a szombaton az országon átvonuló hidegfront nyomában 10-15 fokkal hűl le a levegő, ami pedig a következő hét elején havazást is hozhat. 

Az előrejelzés szerint Pécsen várhatóan hétfő délután indul be a havazás (vélelmezhetően a magasabban fekvő területeken, erre olyan 50-70 százalék esély látszik), amely 2-5 milliméter vastagság közötti értéket mutat majd. Aznap 20-30 km/h-s átlagos szélsebesség mellett 30-55 km/h-s maximális széllökésekre is számítani lehet majd.

Kedden is nagy a valószínűség a havazásra, aznap 12 óra alatt akár 5 centiméternyi hó is hullhat, és akkor is számítani lehet nagyobb erejű széllökésekre. Erre a napra Baranyára a meteorológiai szolgálat már előre elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki hófúvás és havazás miatt.

Ez a havas hideg időjárás a jelenlegi előrejelzés szerint szerdáig tarthat ki, péntekre azonban az OMSZ már +12 °C-ot jósol Pécs körzetére. 

A pécsi önkormányzat közleménye szerint a Biokom Nkft. szakemberei készülnek a gépi és kézi síkosság-mentesítésre, de az új koronavírus terjedésének lassítása és a várható időjárás miatt kiemelten kérik a pécsiektől, hogy aki teheti, az maradjon az otthonában.

Forrás: Pécsi STOP