Visszavonta a pécsi tűzoltólaktanyákra kiírt közbeszerzést a katasztrófavédelem - frissítve

2019. augusztus 9. 15:30 2019. aug. 9. 15:30

Az uniós közbeszerzési értesítőben jelent meg az a határozat, amely szerint a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyelőre visszavonta a pécsi tűzoltólaktanyákra áprilisban kiírt és azóta többször hosszabbított közbeszerzését. Frissítés: a túl magas ajánlatok miatt vonta vissza a katasztrófavédelem a közbeszerzést.

A többször meghosszabított jelentkezési határidő lejártának napján jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben (TED) az a határozat, mely szerint a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) visszavonta a pécsi tűzoltólaktanyákra kiírt közbeszerzését. 

Mint ismert, a pécsi Engel János úti laktanya leromlott állapotáról már régóta tudni, legalább egy évtizede felmerült már az ötlet, hogy jó lenne felújítani azt. 

Az áprilisban kiírt közbeszerzés szerint ez volt a terv az átalakításra:

"Az 1. ütemben megépülő új laktanyaépületben került elhelyezésre 10 db (2db hosszú és 8 db rövid) új szerállás. Az új épület udvarszint + földszint+ 2 emelet szintbeépítésű. Ebben az épületben került elhelyezésre a Pécsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség irodái (udvarszint), a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (I-II. em.), valamint a Pécsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság helyiségei (földszint+I. emelet).

A 2. ütemben átalakításra/részben lebontásra kerülő régi laktanyaépület udvarszintjén 9 db szerállás kerül kialakításra, a hozzátartozó raktárhelyiségekkel, a legénység számára kialakított konditeremmel és öltözőkkel, vizesblokkokkal, szertárral, valamint a közmunkások számára kiépített öltözőkkel, vizesblokkokkal, teakonyha-pihenővel. Szintén ebben az épületszárnyban került elhelyezésre az aggregátor helyiség és elektromos főkapcsoló, valamint mindkettő épületszárny fűtési és használati melegvíz energiáját biztosító távhő központ, valamint 2 db műhely helyiség."

A kivitelezőnek a régi laktanya visszabontását úgy kellett volna végrehajtania, hogy közben a laktanyának üzemszerűen kellett volna működnie. 

A közbeszerzés második része a Tüzér utca 30. szám alatt egy új laktanya felépítésével is számolt. Ott a tervek szerint körülbelül 86 fő végezte volna a munkát, a területen pedig négy személyautó és négy tűzoltószer (2 gépjárműfecskendő, egy műszaki mentő és egy magasból mentő jármű) elhelyezését is meg kellett volna oldani. 

A most megjelent határozat szerint ugyanakkor az ajánlatkérő BM OKF eredménytelennek nyilvánította a közbeszerzés mindkét részét (amelyet amúgy 3 milliárd 20 millió forint uniós forrásból hoztak volna létre 2021 végéig, és az épületek élettartamának - mint középületek - legalább 100 évet állapítottak meg), és visszavonta azt.

Hogy mi miatt történt a visszalépés, az a határozatból nem derül ki, ezért a Pécsi STOP megkereste a Belügyminisztériumot az okok miatt. Arra is rékérdeztünk, hogy hány jelentkező adott be pályázatot a tenderre, valamint arra is kíváncsiak voltunk, hogy a jelentkezők által adott árajánlatok mennyivel voltak magasabbak a rendelkezésre álló forrásnál. 

Ha a Belügyminisztérium válaszol, újra jelentkezünk a témában.

Frissítés: túl magasak voltak az árajánlatok

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kérdéseinkre gyors választ küldött, amiből kiderül, hogy túl magasak voltak az árajánlatok, meghaladták a rendelkezésre álló forrás összegét.

A katasztrófavédelem teljes közleménye alább olvasható:

Az Engel János utcai fejlesztéssel kapcsolatos korábbi közbeszerzési eljárás eredménytelen lett, mivel az ajánlatokban szereplő árak meghaladták a rendelkezésre álló anyagi fedezetet.

A beruházással kapcsolatban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) uniós nyílt közbeszerzési eljárást kezdeményezett. Az eredeti ajánlati felhívás 2019. április 2-án jelent meg az Európai Unió hivatalos lapjában, április 3-án pedig a Közbeszerzési Értesítőben. Az eredeti ajánlattételi határidő 2019. május 7-e volt, amelyet a BM OKF az ajánlattevőktől érkezett kiegészítő tájékoztató kérések miatt többször módosított. A kiegészítő tájékoztató kérések nagy száma miatt a BM OKF a közbeszerzési eljárás visszavonásáról döntött. A visszavonásról az érdeklődő gazdasági szereplőket is tájékoztatta.

A beruházással kapcsolatban hat gazdasági szereplő jelezte érdeklődését. Tekintettel arra, hogy a BM OKF az eljárást visszavonta, ajánlatok beadására nem került sor.

A kiegészítő tájékoztató kérések és azokra adott válaszok figyelembe vételével a BM OKF a műszaki tartalmat a továbbiakban egységesíti, átdolgozza, majd ezt követően új közbeszerzési eljárást ír ki.

Az építkezések elkezdésének időpontjáról, valamint a két tűzoltólaktanya kialakításának költségeiről a BM OKF a közbeszerzési eljárás sikeres lezárását követően tud pontos információval szolgálni.

Forrás: Pécsi STOP