Vívó diákolimpiával indítja az évet Pécs

2020. január 27. 08:50 2020. jan. 27. 08:50

Regionális diákolimpiának lesz házigazdája Pécs: február első hétvégéjén a Papp Gábor Sportcsarnokban mérik össze tudásukat az ifjú vívótehetségek. Az utánpótlás-nevelés felívelő tendenciát mutat, nem kizárt, hogy a 2024-es párizsi olimpián pécsi sportolóért szoríthatunk.

Minderről Hoffbauer Márk szakosztályvezetővel és Plazzeriano Gábor sajtóreferenssel beszélgettünk a PTE-PEAC vívószakosztályánál. Az utánpótlás-nevelés felívelő tendenciája mellett a kadét korú versenyzők - Jakobi Júlia, Herke Réka, Hardi Ádám, Farkas Domos, Lippai Máté és a többiek - kiemelkedő teljesítménye is dicséretes. A junior lányok alig maradtak le az országos bajnokságon csapatban a dobogóról, Miklós Fanni egyéniben érmes lett.

Mint megtudtuk, a vívást kedvelők a párbajtőrt választják a kard és a tőr közül. A világ különböző régióiban legközérthetőbb, legegyszerűbb, leglogikusabb s egyben a legolcsóbb a párbajtőrvívás, és ezért ebben versenyeznek a legtöbben.

Fotó: PTE-PEAC

Azt is megtudtuk, hogy a fiatalok sportágválasztása után az egyesület technikai felszerelését használják. Amikor valaki mestere lesz a vívásnak, senki nem spórol a felszerelésen. Mint a legtöbb technikai sportág sportfelszerelés árainál, itt is a határ a csillagos ég.

Az utóbbi évtizedben a PEAC nem rendezett sok versenyt, ez várhatóan 2020-ban másképpen lesz. Nyitányként február 1-2-án regionális diákolimpiának ad otthont a várost, melyet a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium sportcsarnokában (7621 Pécs, Széchenyi tér 11.) rendeznek.

A szakmai munka hátteréhez elengedhetetlen a stabil edzői stáb. Amint azt lapunk megtudta, a minőségi munka fokozása érdekében újabb szakedzővel bővült a tréneri keret. A 100 utánpótlás korú és a veterán versenyzők igénylik is, hogy minél több mestertől tanulják meg a vívás tudományát.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP