Volt fideszes alpolgármester lett a PTE új kancellárja

2020. szeptember 25. 09:17 2020. szept. 25. 09:17

Decsi Istvánra esett a választás, aki az előző önkormányzati ciklusban volt gazdaságért felelős alpolgármester Pécsen. 

Október elsejétől Decsi István lesz a Pécsi Tudományegyetem új kancellárja, az erről szóló miszterelnöki határozat csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben - vette észre a Szabad Pécs.

A határozat értelmében Decsi 2020. október 1. és 2025. szeptember 30. közötti időtartamra lett kinevezve, az innovációs miniszter javaslatát Orbán Viktor miniszterelnök szignózta.

Erre azért volt szükség, mert júniusban egyik napról a másikra hirtelen bejelentette az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy Jenei Zoltánt visszahívták a kancellári posztról. Később már arról beszéltek a fideszes potentátok, hogy Jenei maga kérte a felmentését, a végén a Magyar Közlönyben pedig a lemondás szó szerepelt indokként - foglaltuk össze a helyzetet ebben a cikkben.

Jenei távozása nyomán egyből beindult a zuhanyhíradó a városban, és egyre inkább arról szóltak a hírek, hogy Decsi István lehet az utód, akit párttársai gyorsan el is kezdtek dicsérni nyilvánosan, miszerint a város anyagi helyzetének rendbetétele, a befektetők bevonzása neki köszönhető a legnagyobb részben.

Decsi István 2016. november 17-én lett Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere (miután elődje, Girán János lemondott - erről bővebben itt írtunk anno), és mint ismert, 2017 nyarára derült ki, hogy az önkormányzatnál bő harmilliárdos a hiány, amire a kormány elég kemény feltételekkel adott végül 9+3 milliárd forintnyi mentőövet. (Ebből 8,54 milliárdot idén év végéig kell visszafizetnie a városnak.)

Erre mostanában a helyi Fidesz úgy szokott emlékezni, hogy a kormány segítsége valójában támogatás volt, és mindent sikerült helyretenni, meg spórolni is, de azt is lehet tudni, hogy tavaly nyáron a nagy spórolásból 4 milliárdot kiosztottak még gyorsan ilyen-olyan feladatokra - írtuk meg júliusi cikkünkben.

 

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP/Szabad Pécs