Volvo-gate: Tanúként hallgatták ma ki a pécsi ex-polgármestert, Páva Zsoltot

2022. január 5. 19:50 2022. jan. 5. 19:50

Tanúként hallgatta meg a Kaposvári Törvényszék Páva Zsolt - volt pécsi polgármestert - az elhíresült Volvo-gate ügy kapcsán, tudta meg a Szabad Pécs. 

A Volvo-gate ügy kapcsán itt a Pécsi STOP oldalán is már több ízben beszámoltunk. Az elmúlt évtized egyik legnagyobb pécsi korrupciós ügyének tartott hollandia használtbusz-beszerzés miatt indított büntetőpert azért nem Pécsett - hanem egy másik kijelölt bíróságon, a Kaposvári Törvényszéken tartják - tartották mert az egykori pécsi polgármester felesége a Pécsi Törvényszék bírája, emiatt pedig ez elfogultságot jelenthetett, írja a lap. 

A portál Páva Zsolt tanúként való meghallgatását még az elsőrendű vádlott korábbi védője, dr. Bodnár Imre kezdeményezte, majd ezt az indítványt az elsőrendű vádlott új védőúje, dr. Gyalog Balázs sem vonta vissza. 

Mint ismert Páva Zsolt jelenleg az az Egyesült Államokban, Chicagoban kapott külképviseleti állást tavaly, úgynevezett közösségi diplomataként szolgál. Az ex-polgármester a Volvo-gate ügyben pedig már korábban is meg akarták hallgatni, azonban Páva jelezte, hogy nem tud jelen lennni a kitűzött tárgyalási napokon, azonban hajlandó részt venni egy meghallgatáson, amikor éppen itthon lesz az ünnepek alatt. 

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy Páva Zsolt meghallgatása több, mint egy órán át tartott, a meghallgatáson pedig nem voltak jelen a sajtü képviselői. A portál kereste a Kaposvári Törvényszéket annak kapcsán, hogy pontosan mi hangzott el, milyen kérdéseket kapott a tanú, valamint, miért nem lehetett tudni erről előre, azonban egyelőre választ nem kaptak. 

A lap azonban úgy értesült, hogy Páva a bírótól, tovább az első-és másodrendű vádlott védőitől, valmaint az ügyésztől is kapott kérdéseket, s egyik esetben sem tagadta meg a válaszadást. 

A Szabad Pécs írása szerint Páva a válaszaiban azt mondta, hogy "Pécsett nagy szükség volt egy új buszparkra, mert bizonytalan volt, hogy meddig lehet a korábbi, bérelt, Mercedesekből és Ikarusokból álló flottával közlekedni még. Ú buszparkra nem volt pénze a városnak, mert az sokkal több pénzbe, akár 15-16 milliárd forintba is kerülhetett volna, ehhez képest töredékáron tudtak buszokat venni, mintegy 3,5 milliárd forintból, amelyre nyilvános közbeszerzést hirdettek meg. Egy győztes volt, ő annak megfelelően időben leszállította a buszokat, amelyek még ma is járják a pécsi utakat." 

Továbbá Pávát információk szerint arról is kérdezték, hogy járt-e Hollandiában ő is, illetve, hogy ismeri-e Bánki Eriket, melyre igennel felelt, valamint azt is elmondta, hogy járt Hollandiában, de nem Bánkiékkal és nem a buszbeszerzés miatt. 

A tárgyalás márciusban folytatódik, ahol nagy eséllyel maghallgatják Csizi Pétert, volt pécsi alpolgármestert és volt országgyűlési képviselőt is, már ha elmegy a tárgyalásra, a decemberin ugyanis nem jelent meg. 

További cikkeink a témában: 

 

Címlapkép: Páva Zsolt, YouTube