Vuhani egyetemmel közösen vizsgálja a PTE a koronavírus-járvány miatt megváltozott köztérhasználati szokásokat

2020. július 3. 10:01 2020. júl. 3. 10:01

Közös projektbe kezdtek a vuhani Hubei University of Technology és a Pécsi Tudományegyetem építész oktatói és hallgatói, többek között azt vizsgálva, hogy a világjárvány befolyásolja-e a közterület-használati szokásokat, mitől lesz lakásunk kényelmes otthon, egyben ideális home office tér.

Az egyetem tájékoztatása szerint már javában zajlanak annak a szeptembertől induló két nemzetközi workshopnak az előkészületei, amelyeken a koronavírus-járvány kitörésével kapcsolatban ismertté vált kínai Vuhan egyik egyeteme, illetve a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) hallgatói, oktatói térképezik fel a világjárvány következtében megváltozott köztérhasználati szokásokat, valamint az otthoni munkavégzés ideális körülményeit.

Az építészeket elsősorban azok a kérdések foglalkoztatják, hogy miként lehet a tervezési módszerekbe integrálni a világjárvány okán a közösségi életre vonatkozó szigorú egészségügyi előírásoknak való megfelelést, ezeknek alárendelve hogyan tudnak jó közteret tervezni, miután a köztér találkozási pontként, az emberi kapcsolódás helyszíneként szolgál.

Köztér Vuhanban (fotó: PTE/Medvegy Gabriella)

Emellett ugyancsak érdekes téma a járványhelyzet ideje alatt elterjedt home office megfelelő körülményeinek megteremtése. A hallgatók és oktatóik a belsőépítészet oldaláról vizsgálják meg az otthoni munkavégzés ideális feltételeit, például milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy lakóház tervezésekor, amikor otthoni munkateret is ki kell alakítani. Hogyan támogatja ezt a belsőépítészet, a bútorok, az ergonómiai szemlélet, egyáltalán kinek mit jelent a home office tartalma és miként segíti a tér szervezése az otthon dolgozó eredményességét, a produktivitását? A kínai és magyar hallgatók ezekre a kérdésekre is keresik a válaszokat.

A közös szakmai projekt egyelőre az online térben szerveződik, hiszen a felsőoktatási intézményekben a vírushelyzet miatt leállt a jelenléti oktatás. Nem szűnt meg azonban a kapcsolat, a közös munka a vuhani Hubei University of Technology és a PTE MIK vezetése között: a két intézmény dékánja úgy döntött, előnyt kovácsol az elmúlt hónapokban túlsúlyba került online oktatásból, és megszervezik az aktualitása miatt népszerűnek ígérkező workshopot. Ebben több héten keresztül a közös online előadások mellett lehetőség kínálkozik a tapasztalatok megosztására, a tervek, az ötletek bemutatására, a szakmai vitára is.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának nem ez az első közös projektje az ázsiai egyetemmel, évek óta szoros szakmai kapcsolat fűzi őket a vuhani oktatási intézményhez. Korábbi kínai egyetemekhez kötődő munkájuk után 2015-ben kaptak meghívást egy olyan építészeti workshopra, amelyen 11 kínai egyetem mellett egyedüli nemzetközi partnerként vehettek részt. Itt erősödött meg a vuhani intézménnyel a kapcsolat, és jött a felkérés, hogy egy pécsi vendégprofesszort fogadnának fél évre.

A PTE közleménye szerint olyan jól sikerült prof. dr. Hutter Ákos bemutatkozása, hogy már harmadik éve vállal feladatokat Vuhanban, sőt, az ő neve fémjelzi a pécsi „Architecture Innovation Class” nemzetközi szakmai programot, amelynek fő célja, hogy felkészítse a résztvevő kínai hallgatókat a PTE MIK angol nyelvű Építészmérnöki MSc képzésében való részvételre.

A Pécsi Tudományegyetemen több mint négyezer külföldi hallgató tanul, a kínai építészhallgatók körében népszerű a Műszaki és Informatikai Kar, amely a környezettervezést, a vizuális kultúrát és a dizájnt tekintve igen magas színvonalú képzést biztosít az ide jelentkezőknek.

Emellett az ázsiai fiatalok számára az európai építészet is vonzóerőt képvisel, jelentős a Bauhaus kötődése Pécshez, és mint ismert, ez az építészeti irányzat lerakta a névjegyét Európa és a világ dizájn-, illetve építésztörténetében. A modernizmus, a konstruktivizmus hívószó a kínaiak számára, az Európában szerzett diploma értéket jelent Ázsiában. A kínai hallgatók jellemzően erősek alkalmazott grafikában, környezetkultúrában, belsőépítészetben, kiváló a vizuális kifejezésmódjuk, remekül rajzolnak és a jelképekben való gondolkodás is előnyükre válik.

 

Forrás: Pécsi STOP