Wildhorse: jó, hogy vége a hatvanas éveknek

2012. szeptember 28. 12:22 2012. szept. 28. 12:22

A Pécs alatt és környékén urán után kutató Wildhorse szerint a mai, modern bányászati technológiák és előírások mellett nem lehet veszélyben sem a lakosság, sem a vízbázis egy uránbánya-nyitás esetén.



A Wildhorse Energy Hungary igyekszik mindenkit megnyugtatni a mecseki uránbányászat tervezett újraindításával kapcsolatban, ennek újabb sajtóközlemény kiadásával adtak nyomatékot. Ebben kiemelték: a pécsi projekt jelenleg a kutatási fázisban tart, együttműködve az állami tulajdonú Mecsek-Öko és Mecsekérc Zrt-kel, illetve több más kisebb vállalattal. A társaság hangsúlyozta: a bányászat újrakezdése esetén semmiképpen sem alkalmazná a korábban használt, környezetvédelmi szempontból kockázatos bányászati eljárásokat.
Az ötvenes-hatvanas évek bányászati technológiái nagyságrendekkel korszerűtlenebbek voltak a maiaknál, emellett a környezetvédelmi és biztonsági előírások szigora is hagyott maga után kívánnivalót. Így fordulhatott elő, hogy a régi bánya felszíni létesítményei közül némelyek olyan helyekre kerültek, amelyek nem csak előnytelenek voltak, de jelentős kockázatot is jelentettek - írja közleményében a társaság.

A Wildhorse kiemelte: mióta 1997-ben megszűnt az uránbányászat, sokkal szigorúbb törvényi és engedélyezési előírások léptek hatályba, amelyekhez a Társaságnak alkalmazkodnia kell és elkötelezett a betartásuk mellett. Ha a tervezett eljárások nem felelnek meg a biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak, akkor a hatóság nem fogja engedélyezni a bánya újranyitását. Ezért elképzelhetetlen, hogy vízbázis közvetlen környezetében ismételten veszélyes anyagokat is tartalmazó, kezelő létesítmény kerüljön.

Hozzátették "Az új bánya tekintetében azonban a Wildhorse-nak bizonyítania kell, hogy megfelelő forrásokkal rendelkezik a rekultivációs munkákra és egy jelentős összeget letétbe is kell helyeznie a jövőbeni helyreállítás fedezetéül." (A közlemény utolsó mondatából kiviláglik: a társaság, bár mindig hangsúlyozza, hogy csak a kutatás fázisában van a projekt, kész tényként kezeli a bányanyitást.)

Az ügy előzménye, hogy kihelyezett bizottsági ülést tartott csütörtökön Kővágószőlősön a volt uránbánya I. üzeménél a pécsi önkormányzat Természeti és Emberi Erőforrás Bizottsága, melyre a Wildhorse-beruházás ellen tiltakozó civil szervezetek képviselőit is meghívták. Az ülés és a bejárás egyik kardinális kérdése volt a felhagyott uránbánya után hátramaradt szennyeződés kezelése.

Forrás: Forrás: Pécsi Stop