Zag Gábor: nincs sarcolás, kapnak cafetériát a pécsi közalkalmazottak

2020. június 17. 11:27 2020. jún. 17. 11:27

A pécsi önkormányzat jogi és ügyrendi bizottságának elnöke nyugtatja a kedélyeket, az első félévre 80 milliós keret áll rendelkezésre, ebből állják azon pécsi közalkalmazottak cafetériáját, akiknek ez jár.

Zag Gábor, a pécsi önkormányzat jogi és ügyrendi bizottságának elnöke (Mindenki Pécsért - Demokratikus Koalíció) a pecsma.hu-nak arról nyilatkozott, hogy bár a helyi Fidesz nemrég az óvodákat és azok dolgozóit érintő megszorításokról értekezett, a valóságban már folyik a dolgozók cafetériájának bérszámfejtése. 

Mint a lapnak elmondta, azon városi alkalmazában álló közalkalmazottaknak, akiknek az idei kököltségvetési rendelet szerint jár a cafetéria, megkapják az első félévre szóló juttatást egy június 12-ei határozat értelmében.

A pécsi DK tagjai, balról jobbra: Bognár Szilvia alpolgármester, dr. Kunszt Márta frakcióvezető, Auth István nemzetiségi tanácsnok, Zag Gábor bizottsági elnök, Siposné Bikali Éva képviselő
- Fotó: Facebook/Zag Gábor - képviselő

A bizottsági elnök úgy nyilatkozott, hogy a védekezésre szolgáló alapból 73 millió forintot csoportosítottak vissza, így az első félére összesen 80 millió forintnyi cafetéria-keret áll a pécsi közalkalmazottak - köztük az óvónők - cafetériájára. 

"Ezeket a juttatásokat a napokban már bérszámfejtik az intézmények. Azaz, bármit is mondjon a pécsi Fidesz és önkormányzati frakcióvezetője, nem igaz, hogy megsarcoljuk az óvodákat. Ezeket a pénzeket senki nem vette el, senki nem vonta el, a korábbi döntés a felfüggesztésükről szólt és a forrás ideiglenes áthelyezéséről a védekezési alapba"

- fogalmazta meg Zag Gábor.

A DK önkormányzati képviselője arra is kitért, hogy még a járványhelyzet elején Csizmadia Péter, a helyi Fidesz frakcióvezetője arról biztosította a városvezetést, hogy mindenben együttműködnek, ami a rendkívüli helyzet kezelésére szolgál. Ehhez képest Zag szerint a Fidesz frakciója nem szavazta meg az önkormányzat védekezést célzó gazdasági csomagját, benne azt a 20 millió forintot sem, melyet az idősotthoni dolgozóknak juttat az önkormányzat.

(Csizmadia Péter azt jelezte lapunknak korábban, hogy két részből állt a szavazás, az egyik részét - gondozási, bérpótló és albérleti támogatás - megszavazták, a másikat viszont nem, mert hogy az foglalkozott az óvodákat érintő elvonással. Erről bővebben itt írtunk - a szerk.)

 

"Legutóbb a pécsi óvodák kapcsán beszélt megszorításról, elvonásról, hálátlanságról,  igazságtalanságról, embertelenségről és elvonásról Csizmadia Péter, miközben az óvodákban már bérszámfejtik a dolgozók cafeteriáját. (...) Azt gondolom, hogy a járványhelyzet vége felé közeledve elmondhatjuk, hogy ha a pécsi Fidesznél ez a segítség és az együttműködés, akkor kevesebbel is beértük volna"

- mondta el a pecsma.hu-nak Zag Gábor, aki azt is javasolta a kormánypárti képviselőknek, hogy olvassák el alaposabban az előterjesztéseket, és akkor talán kevesebb lesz a félreértés.

Frissítés:

Zag szavaira Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi frakcióvezetője hosszasan reagált a Pécsma.hu-n, sorai ide kattintva olvashatók.

Címlapi kép: Facebook/Zag Gábor - képviselő

Forrás: Pécsi STOP/pecsma.hu