Zivatarra, felhőszakadásra és hőségre figyelmeztetnek Baranyában

2020. július 1. 09:50 2020. júl. 1. 09:50

A meteorológiai szolgálat elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a megyére, a zivatarra és felhőszakadásra késő délután lehet számítani, a hőség már megjött.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzést adott ki a Dunántúl teljes területére, ahol szerdán a hőségen kívül zivatarok és felhőszakadások is előfordulhatnak. 

Várhatóan késő délutántól előbb az Alpokalja térségében, majd később a Dunántúlon több helyen is lehet számítani zivatarokra, melyek között egy-egy hevesebb is lehet. Az intenzívebb zivatarokat felhőszakadás (általában 20-40 milliméter csapadék, néhol 40+), viharos széllökések (jellemzően 60-80 km/h között, de lokálisan 80 km/h-nál erősebb is lehet), valamint nagyobb méretű jégeső is kísérheti.

A középhőmérséklet főként az ország déli felén elérheti a 25, 26 fokot a figyelmeztetés szerint.

Emiatt Baranyára, Somogyra és Tolnára elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a szolgálat a hőség (vagyis a napi középhőmérséklet 25 °C fok fölé emelkedhet) és felhőszakadás veszélye kapcsán (intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat).

Zivatarveszély miatt Baranyában, Somogyban és Tolnában elsőfokú a figyelmeztető előrejelzés, amelynél az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

 

Címlapi kép: Illusztráció/pixabay.com CCO

Forrás: Pécsi STOP/met.hu