Zöldebben újul meg a tervezettnél a Centrum parkoló

2020. június 8. 17:54 2020. jún. 8. 17:54

Június 15-én veszi kezdetét a Centrum parkoló rekonstrukciója, mely több hónapon át tart majd. A közel 400 millió forintos projektelem az első olyan fejlesztés, amely még az előző érában indult, de a mostani városvezetés jelentős változásokat tudott benne eszközölni. Mutatjuk, miben lesz más a város legfrekventáltabb parkolója és környezete, mint ahogy azt eredetileg tervezték.

Az Ifjúsági Ház és a Centrum parkoló fejlesztése bőven az előző városvezetés idején kezdődött: az Európai Uniós projektre még 2016 novemberében nyert 1,13 milliárd forintot a pécsi önkormányzat.

Az IH fejlesztése gőzerővel folyik, a tervek szerint az ősszel el is készül. A parkoló rekonstrukciója viszont, amint arról korábban hírt adtunk, június 15-én startol. Ez lesz az első olyan városfejlesztési projektelem, amelynek a tervezése még a Fidesz-érában indult, de a kivitelezés megkezdése előtt volt annyi idő, hogy a 2019 októberében felállt városvezetés jelentős változásokat eszközöljön rajta.

A tervek több területen változtak, ezen belül két irányban módosultak jelentősen. Az egyik változás, hogy a projekt az eredeti tervekben vázoltnál zöldebb belvárost eredményez – egyébként a pályázatot annak idején egy „Zöld város kialakítása” nevű felhívásra nyújtotta be a város.

Az eredeti tenderterv szerinti 51 fát kellett volna kivágni a parkoló területén. Ezt sikerült megfelezni, így összesen 26, zömében beteg, elöregedett fát kell csak a területen kivágni. A tervezettnél jóval több új fát ültet a kivitelező a parkolóba és közvetlen környékére. 125 új fát telepítenek a területre, így összesen 185 fa ad majd árnyékot a parkolóban és környékén.

A projekt keretében 5000 új változó méretű bokor és cserje teszi majd lélegzőbbé a pécsi belvárost. A projektben eredetileg is fontos szerepet kapott, hogy a parkolás biztosítása mellett a terület élhető legyen. Ezért a Kereskedők Háza előtt, a jelenlegi kavicsos parkoló helyére új park kerül, a Centrum áruház előtti és a Bajcsy-Zsilinszky utcai fasor környezetében szintén új zöldterület alakítanak ki.

A növényzet bővítése mellett fontos változás az eredeti tervekhez képest, hogy a parkolóba nem sorompórendszeren át lehet majd behajtani, ahogy azt az előző városvezetés tervezte. A Centrum parkolót továbbra is a városi parkolási rendszerbe illesztett módon használhatják majd az autósok. A sorompórendszeren megtakarított forrásból az eredeti tervből kimaradt közterületek térburkolását és az új zöldterületekhez kapcsolódó locsolórendszer kialakítását tudja elvégezni a kivitelező.

Arról, hogy pontosan milyen változásokra lehet számítani a Centrum parkolónál a felújítást követően, alábbi cikkünkben írtunk:

(Címlapkép: a Centrum parkoló Pécsett - fotó: Google Utcakép)

 

 

Forrás: Pécsi STOP