Zsolnay-ügy: Péterffyék szerint az előző vezetés magánérdekek mentén próbálhatta ellehetetleníteni a gyárat

2020. február 26. 13:54 2020. feb. 26. 13:54

Közleményt adott ki a Zsolnay-ügy kapcsán a pécsi önkormányzat, amiben azt állítják, az előző fideszes városvezetés csak a Zsolnay Porcelánmanufaktúra kapcsán több olyan - később vesztesnek bizonyuló - perbe kormányozta bele a várost, amiben közpénz lett felhasználva. Az új vezetés a közleményben arra is kitért, hogy az előző, fideszes városvezetés miatt került 117 pécsi család nehéz helyzetbe.
Frissítés: kedd este a pécsi Fidesz is kiadott egy közleményt az üggyel kapcsolatban.

Közleményben foglalta össze az új vezetésű pécsi önkormányzat, hogy a fideszes elődök által a Zsolnay Porcelánmanufaktúra ellen indított perek milyen véget értek.

A közlemény első részében azt a pert említik meg, melyet 2016-ban a fideszes városvezetés és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (korábbi nevén: Pécs Holding) indított a Zsolnay-gyár többségi tulajdonosa, Bachar Najari ellen. Az ügyben a pécsi vezetés 300 millió forintos kártérítést követelt azon okból, hogy úgy vélelmezték, nem teljesített egy korábbi tőkejuttatást. Az önkormányzat és cége első fokon meg is nyerte a pert, ám a másodfokon eljáró bíróság, valamint a napokban a Kúria már Najariéknak adott igazat. Ez az eljárás a közlemény szerint a pécsi adófizetők mintegy 11 millió forintját emésztette fel.

"Az előző városvezetés és dr. Szabó Iván ügyvéd más, kudarccal végződött perekbe is belekormányozta Pécset, ezek közül a fenti, 11 milliós kárt okozó ügy csak egy.

Egy másik perben több mint 300 millió forintnyi jelzálogjogot, ha úgy tetszik, ingatlant nem sikerült az előző városvezetésnek visszaszereznie a Zsolnay Porcelánmanufaktúra többségi tulajdonosától.

Pervesztes lett az a 117 dolgozó is, aki Szabó Iván ügyvéd tájékoztatása után egyetlen nap alatt felmondott a Zsolnaynál és az önkormányzat által alapított Ledina Kerámia Kft-ben vállalt munkát. Ezt a pert nem közpénz bánta, de csak azért, mert az akkori városvezetés nem állt jót az általuk új munkahelyre csábított dolgozók helyett. Ezeknek a pécsi családoknak összesen 30 millió forint kártérítést kellett kifizetniük, a szintén őket terhelő perköltség pedig meghaladja a 2 millió forintot. Az előző önkormányzat által alapított cég utódai azóta megszűntek, legutóbbi tulajdonosuk ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben"

- olvasható a közleményben.

Az új városvezetés szerint egyre világosabban látszanak azok az intézkedések, amelyeket a fideszes előző vezetés - és az általuk megbízott Szabó Iván - tett a Zsolnay-gyár ellehetetlenítése miatt.

A közleményben ez olvasható ugyanis:

"Egyre világosabban látszik azon intézkedések rendszere, amelyeket az előző, fideszes városvezetés és az általuk megbízott Szabó Iván közösen tettek annak érdekében, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát bizonyos lobbikörök magánérdeke mentén ellehetetlenítsék, megszerezzék.

A fideszes döntéshozók a cél érdekében közpénzeket áldoztak fel egy olyan ügyért, amely nem a közérdeket szolgálta. Párhuzamosan több mint 110 pécsi dolgozó akár több évtizedes munkaviszonyát törték derékba, pécsi családok megélhetését sodorták veszélybe, majd kihátráltak mögülük. Ezek a dolgozók, ezek a pécsi családok azóta sem kaptak elégtételt."

Az önkormányzati kommüniké végén az szerepel, hogy a jelenlegi pécsi vezetés minden lehetséges lépést megtesz a most is folyó átvilágítási munka során, hogy a fentebb felsorolt "közpénzeket felélő" ügyeket feltárja és jogi úton elindíthassa a felelősségre vonás folyamatát.

Frissítés (19:47): a Fidesz a Zsolnay-ügy kapcsán elővette az idei költségvetést

Szerdán este a Fidesz pécsi csoportja is kiadott egy közleményt a Zsolnay-ügyben. 

A kommüniké elején a kormánypárt is kitért arra, amire az önkormányzat keddi korábbi közleménye, miszerint az első fokon eljáró bíróság a 300 milliós tőkejuttatási ügyben Pécs javára ítélt. A helyi Fidesz szerint ugyanis "kárnak minősül az, amennyiben valaki egy szerződésben 300 milliós tőkejuttatást vállal annak érdekében, hogy vele a szerződést megkössék, de utóbb ennek nem tesz eleget."

Azt is megfogalmazták, hogy a Kúria mostani döntését el kell fogadni, bár még az ítélet szövege és a pontos indokolás egyelőre nem ismert még. 

A közlemény további részében aztán elővették a mostanság kormányoldalról sokszor előhúzott fordulatokat, miszerint a balliberális városvezetés alatt káosz lett a városházán, nincs érdemi látszatja a munkának.

Ebben a részben még arra is kitértek, hogy nem ismert, milyen konkrét lépéseket tesz a városvezető koalíció az idei költségvetés biztosítására (amely ugyebár még nem is került a közgyűlés elé, és amit nagyban meghatároz, hogy akkor idén egyben, vagy esetleg több évre széthúzva részletben kell visszafizetni a kormány felé az előző városvezetés alatt kapott hitelből 8,54 milliárd forintot - a szerk.), valamint a POSZT és a Pride jelenlegi állása felől is érdeklődtek.

Forrás: Pécsi STOP