25 év után emlékversennyel tértek vissza a vívók a Lauber Dezső Városi Sportcsarnokba

2022. június 6. 19:03 2022. jún. 6. 19:03

A pünkösdi hétvégén a PEAC Vívószakosztálya kadet és junior férfi és női párbajtőr válogató versenyt rendezett a Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban. A szakosztály a 15-16 évesek (kadet) versenyét Dr. Szöllősi Bálint, míg a 17-19 éves korosztály (junior) versenyét Gaál Csaba emlékversenyként hirdette meg. A verseny a 2022/2023-as évad első válogató viadala. Az eseményre mi is ellátogattunk.

A szakosztály régi célja volt, hogy újra komoly vívóversenyt tudjon a városban rendezni. Az elmúlt években a versenynaptárban betervezett pécsi versenyek mindegyike elmaradt a világjárvány miatt. A pécsi verseny helyszíne 25 év után lehet ismét a városi sportcsarnok, ahova a két nap alatt több mint 300 párbajtőrözőt vártak. A Lauber Dezső Városi Sportcsarnok különleges helyszíne a pécsi vívósportnak, hiszen évtizedekig itt, valamint az Általános Orvostudományi Kar aulájában rendezték a nemzetközi Pannónia Kupa viadalát. A Pannónia Kupa utódját a Falcotrade Kupát 1997-ben, azaz 25 éve rendezték utoljára a városi sportcsarnokban. A Pannónia Kupa felemlegetése nem csak a helyszín miatt fontos, hanem a kadet verseny névadójának személye miatt is, hiszen Dr. Szöllősi Bálint főszervező, szakosztályvezető, edző neve egybeforrt a versennyel. A szakosztály részéről kiemelt törekvés, hogy azoknak a személyeknek neve, tevékenysége ne merüljön feledésbe, akiknek a pécsi vívás sok esetben a fennmaradását, fejlődését, sikereit köszönheti. Bízunk benne, hogy 2023-ban, amikor a PEAC a centenáriumát ünnepli, a mostani emlékversenyt még nemzetközibbé tudják majd tenni, tudtuk meg Hoffbauer Márk szakosztályvezetőtől.

Beszélgettünk a névadó Dr. Szöllősi Bálint lányával, Szöllősi Katalinnal is. A nyugdíjas angoltanárnőtől megtudtuk, hogy édesapja Pécsett már 2 éves korától vitte magával a vívótermekbe. Édesapja a jogi végzettség mellett a Testnevelési Főiskolán megszerezte a vívóedzői képesítést. A pécsi vívásban, mint versenyző, edző, szakosztályvezető vállalt szerepet. Szívügye volt a vidéki vívás fejlesztése, több alkalommal vezette a hazai Vidék Bizottságot, mint a Magyar Vívó Szövetség elnökségi tagja. Katalin asszony magáról elmondta, hogy belőle nem lett ismert és neves vívó, vidéki csapatokból kiválogatott sportolok válogatottságig jutott el. Nagyon örült és köszönetét mondta el, hogy a PEAC a pünkösdi verseny édesapja nevét viseli.

A verseny első napján a PEAC párbaj törözöje a kadett koru Jakobi Julia a dobogó harmadik fokára álhatott fel. Kérdésünkre elmondta, hogy a Nagy Lajos Gimnázium 9. éves tanulója. A vívást már 7 éve müveli. A Belvárosi iskolában kezdte az ismerkedést, a kedvenc sportágával, majd napjainkban már hetente 4 alkalommal a Református iskola tornacsarnokában képezi tudását. Pécsről egyedül párbajtörben, a korosztályos válogatottban is bekerült. A bronz csatáról elmondta, hogy előtte már 3 mérköztést nyert, ahol ellenfele kijátszották a játékidőt és nagyon elfáradt. A békéscsabai lány sokkal rövidebb játékidő alatt jutott az elődöntöbe, hozzá tette, hogy ellenfele nagyon gyors volt és a karja is hosszabb volt. Az vigasztalata, hogy  a következő vereseny szezonban is ebben a korosztályban álhat pástra. 

 

Szerző: Szabó Ferenc