83. születésnapját ünnepelte dr. Dunai János, Pécs bronzérmes olimpikona

2020. július 4. 07:15 2020. júl. 4. 07:15

A napokban ünnepelte 83. születésnapját dr. Dunai János olimpiai bronzérmes, válogatott labdarúgó, a Pécsi Dózsa egykori játékosa, aki sokáig edzősködött is a megyében. Ez alkalomból beszélgettünk a veterán sportolóval.

Dunai János hétszeres olimpiai válogatott (1959–60), 12-szeres utánpótlás válogatott (1959–61), hatszoros B-válogatott (1959–65), 1960-ban Rómában, a válogatott tagjaként bronzérmet szerzett a nyári ötkarikás játékokon.

Dunai kalandos körülmények között igazolt Pécsre Bajáról. A fiatal, gólerős csatárra dr. Czibulka Mihály edző figyelt fel, ő hívta a Pécsi Dózsába. A kiszemeltek között volt még Rápity (Rádi) Lajos (Rádi) és Petrasevits (Pécsi) Lajos is, a három meghatározó játékos közül végül Dunai és Rádi igazolhatott a megyeszékhelyre, Pécsi még egy évre Baján maradt focizni.

A frissen igazolt játékosok 1959. szeptember 6-án mutatkozhattak volna be Pécsett. Ez azonban nem sikerült, mert a pécsi pályán egy szankció - a játékvezető inzultálása miatt - pont nem lehetett játszani. Emiatt a mecsekaljaiak Kaposváron játszották le a meccset.

Dunai János 2013-ban (Fotó: Róth Tamás/Wikipedia.org)

Dunai János pécsi bemutatkozása a Verseny utcában, a PVSK pályán történt meg az FTC ellen. A debütálás jól sikerült, a hazaiak 20 ezer néző előtt 3-2 -re nyertek, Dunai egy gólt rúgott.

A pécsi csatár játékára hamar felfigyeltek, bekerült a Rómába készülő olimpiai válogatottba. Albert, Novák, Göröcs, Dalnoki és más ismert labdarúgók között lépett pályára öt mérkőzésen, négy gólt rúgott, bronzéremmel térhetett haza az ötkarikás játékokról.

Dunai 1964-ben a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen jogi diplomát, 1974-ben pedig a Testnevelési Főiskolán labdarúgó szakedzői diplomát szerzett. Az aktív játék után, 1987-től az utánpótlás szakág vezetője volt, olyan játékosokkal dolgozott, mint például ifjú Dárdai, Bódog Tamás, Dienes András, Tököli Attila vagy Sólyom Csaba.

Dr. Dunai Jánost mostanság nehéz utolérni, szinte az egész napot a pécsi szőlőhegyen tölti feleségével, metszenek, permeteznek, gondozzák a tőkéket. Születésnapja alkalmából két lánya is felköszöntötte, betartva a koronavírus-járvány miatti óvintézkedéseket, testvére, Dunai Antal telefonon tolmácsolta jókívánságait.

Az idős olimpiai bronzérmes nagyon büszke arra, hogy napjainkban tanítványai, például Sólyom Csaba, Dienes András edzők is benne vannak a szakma élvonalában. Nagyon várja az NB II rajtját, ha jó idő lesz, akkor biztos, hogy kint lesz a Stadion utcában.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP