A Barça Akadémia Szentlőrincre látogat

2022. július 3. 14:07 2022. júl. 3. 14:07

A Szentlőrinc NB II-es labdarúgócsapata elkezdte a felkészülést a 2022-2023 bajnoki szezonra. A szakmai igazgató Fekete Tivadar, kérdéseinkre arról is beszélt, hogy folyamatosan új játékosokat tesztelnek, azt is megtudtuk, hogy a fiatalok közül több játékos felkerült az első csapathoz.

Várakozás felett szerepelt a Szentlőrinc labdarúgócsapata a 26. fordulóig a 2021-2022 évi bajnokságban, majd valamilyen törés történt a csapatnál. Volt győzelem Szegeden, Soroksáron, majd váratlan vereségek és 3 fordulóval a bajnokság vége előtt edzőcsere történt. Mi okozta, hogy többet hibázott a csapat, mint az előző szakaszban? 

Válasszuk ketté a szezont, volt egy kifejezetten eredményes szakasza az évadunknak, amikor sikerült bravúrokat is elérni, stabilak voltunk, nem volt egyszerű minket megverni, kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtottunk. Aztán, ahogy ez a futballban nem egyedülálló módon lenni szokott, egy fiatal és sok esetben rutintalan együttesnél, megtört a lendület és jöttek nehezebb periódusok is. Holott a téli időszakban sikerült tovább erősíteni és bővíteni a keretet, egy újabb átigazolási időszak során is bebizonyosodott, hogy a Szentlőrinc lehet vonzó olyan tehetségek számára, akik vissza vagy fel kívánják építeni magukat. Érkezett többek között az U21-es válogatott Szabó Máté Budafokról, Nagy Barnabás, aki ősszel az NB I-es MTK-ban szerepelt, ahogy Andrija Drljo is a fővárosi kék-fehérektől igazolt hozzánk. A bajnokság utolsó szakaszában elért minket egy negatív hullám, jött egy rossz széria, amiből nehezen tudtunk kimászni, és eljött a pillanat, amikor a céljaink elérése érdekében változtatnunk kellett. Ha azt nézzük, hogy ezúttal is elértük a meghatározott célunkat és egy fordulóval az idény vége előtt kiharcoltuk a bennmaradást, akkor összességében kijelenthetjük: jó munkát végzett a klub a második NB II-es évben is.

 

Az új bajnokságra a felkészülés elkezdődött, milyen változásokra számíthatnak a szurkolók?

A felkészülés június 20-án elkezdődött, és mivel már az előző szezonban azon dolgoztunk, hogy a keret gerince és a meghatározó játékosaink nálunk folytassák, így büszkén mondom, hogy 18 mezőnyjátékossal és 2 kapussal indultak az edzések. Természetesen már az első hetekben is több játékost teszteltünk és kialakult a felkészülési meccseink programja is – játszunk nemzetközi edzőmeccseket is és magyar ellenfelekkel is találkozunk, a bajnoki főpróbát Budapesten, az Újpest FC ellen tartjuk a Szusza Ferenc stadionban. A keretünk 70-80 százalékban kész van, persze vannak kiszemeltjeink, akiknek megszerzésével ismét egy motivált, sikeréhes gárda vághat neki az idénynek.

 

A szentlőrinci pálya mindig újul és modernebb lesz, várható további fejlődés 2022-ben is?

Májusban elkezdődtek a munkálatok egy vadonatúj edzőpálya megvalósítása érdekében, ami a stadiontól nem messze készül. Jó látni, hogy az élőfüves, saját öntözőrendszerrel és villanyvilágítással felruházott pálya hétről hétre szépül és a nyár végén átadásra is kerül. Emellett a napokban elkészült egy 20x40-es szabványméretű műfüves pálya, ami főleg az utánpótlás-csapataink hasznát szolgálja a jövőben.

 

 

Önnek, szakmai igazgatóként rálátása van az utánpótlásra is. Vannak olyan játékosok, akikre lehet számítani az első csapatnál?

Természetesen figyelemmel kísérjük az utánpótlás-csapatainkban nevelkedő játékosaink fejlődését, folyamatosan egyeztetünk és kapcsolatban vagyunk az utánpótlás-edzőkkel, akiktől azt is várjuk, hogy hívják fel a figyelmünket azokra a gyerekekre, akikre idővel akár az NB II-es első csapatunk szakmai stábja is számíthat. Az előző szezonban három sajátnevelésű játékosunk végig az első kerettel készült és büszkén mondhatom el, hogy immár mindannyiunknak van a lábában másodosztályú mérkőzés. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a mi helyzetünkben ez nem olyan egyszerű feladat, mint egy nagymúltú klubnál, ahol akadémia működik, vagy egy nagyváros utánpótlásában, ugyanakkor ezen a területen is rengeteget léptünk előre az utóbbi években.

 

Úgy tudjuk, lesz nyári tábor labdarúgást kedvelő fiatalok számára, hol lehet jelentkezni?

Ahogy az elmúlt nyári szünetekben, úgy most is tartunk táborokat, nagy öröm számunkra, hogy rengeteg helyi fiú és lány jelentkezik hozzánk és tölti el nálunk a szünet egy részét. Nagy újdonság, hogy egy együttműködés keretében a Barca Akadémia Road Show-ja is ellátogat Szentlőrincre és a spanyol sztárcsapat magyarországi kirendeltsége nálunk is tart pár napos tábort spanyol edzők vezetésével. 

 

Szerző: Szabó Ferenc