A cél három kvóta szerzése cél a következő olimpiára

2021. július 23. 13:10 2021. júl. 23. 13:10

A már megrendezett XXII. nyári olimpiákon, a PVSK színeiben többen részt vettek, köztük a Tolnai testvérek torna sportágban. A PVSK sportegyesület elnöke, Czerpán István büszke lehet a múltra és a jelenre is. Az egyesület első emberével beszélgettünk.

Mi adja az olimpia varázsát, miben más az olimpia, mint a VB, amikor ott a világ legjobbjai szerepelnek?

Az olimpia tradíciói összemérhetetlenek bármilyen más világversennyel. Már az ókori Görögországban is rendeztek olimpiát. Világszerte a legelismertebb torna, ahol nemcsak az eredmények, hanem az eszme, a részvétel és a közösség is fontos. Magyarország hagyományai az olimpiákon nagyon erősek, az éremtáblázaton hetedikek vagyunk, ami magáért beszél. Népességarányosan még jobban állunk, ebben az összehasonlításban harmadik helyen vagyunk.

A tokiói olimpiára meg lesz a motiváció a versenyzők számára, amikor egy évet csúszott, nézők nem lehetnek, a felkészülést módosítani kellett?

Maga az olimpia nagyon komoly motiváció. Az üres lelátók nyilván okozhatnak hiányérzetet, de sajnos ezt most el kell fogadni. A sport erejét mutatja, hogy ezen is túl tudunk lendülni, biztos vagyok benne, hogy a sportolóink érezni fogják a támogatást.

Sportolói fejben mit jelent egy csapat arany és mit az egyéni siker, milyen különbséget érez az érintett sportoló?

Erről nyilván olimpikonjaink tudnak igazán hitelesen beszélni. Én úgy érzem, hogy egyforma dicsőséget jelent mind az egyéni, mind a csapatarany. Az egyén és a nemzet szempontjából is így van. Egy olyan szintű sportoló, aki kijut az olimpiára, amikor elrajtol, nem tesz különbséget, hogy egyéni vagy csapatversenyben indul, mindent belead.

Ki maradt meg emlékezetében a múltból. A jelenből kitől vár érmes helyezést?

Tolnai Márta kétszeres olimpikonunk mindkét olimpiáján csapatban ötödik helyezést ért el, egyiket épp Tokióban 1964-ben. A pécsi olimpikonok közül nagyon drukkolunk Kenderesi Tamásnak, már csak azért is, mert az öccse a PVSK judósa, és épp a korosztályos Eb-re készül.

A PVSK sportegyesületnél többen is párizsi olimpiai részvételért dolgoznak, ami 3 év múlva lesz. Ön szerint kinek van a legnagyobb esélye az Európában rendezendő olimpián a részvételre?

Az utóbbi időben javulnak a sportolás feltételei, és amint elkészül a létesítményfejlesztésünk újabb szakosztályok kerülnek méltó körülmények közé. Ez biztosan segíti majd sportolóink fejlődését. Szeretnénk, hogy Sydneyhez hasonlóan minimum kettő, de inkább három sportolónk jusson ki az olimpiára. Mivel nálunk az utánpótlásnevelésen van a hangsúly, ezért várjuk, hogy a PVSK-ban kinevelődnek olyan szintű sportolók, akik kijuthatnak az olimpiára.

Ön büszke lehet, hogy folyamatosan sportlétesítményekkel gazdagodik a PVSK sportegyesület. Épül a futófolyosó, a cselgáncs és ökölvívó terem, a labdarúgó pálya lelátóval. Ezek a létesítmények is bővítik a pécsi olimpikonok számát, ha igen hogyan?

Sportolóink és edzőink ezekkel a fejlesztésekkel XXI. századi körülmények között dolgozhatnak majd. Ennek biztos, hogy lesz eredménye. Úgy gondoljuk ezekből a fejlesztésekből nem csak a PVSK, hanem a város minden sportolója profitálhat, és egyfajta katalizátorként működhetnek majd ezek a létesítmények. A Szamosi Nándor Sportcsarnok esetében már láttuk, hogy ez működik.

 

Szerző: Szabó Ferenc