A felmosónyelet is bevetik az otthon edző pécsi sportolók

2020. április 10. 13:02 2020. ápr. 10. 13:02

A PSN Zrt. vízilabdázói szárazföldi edzést tartanak, a Fordan tánccentrum sportolói egyéni háziversenyt is rendeznek, a PSN Zrt. aerobik táncosai videóelemzéseken értékelik a gyakorlatok helyes végrehajtást a koronavírus-járvány időszakában. Amint a szakmai vezetőktől megtudtuk, minden sportoló számára fontos a folyamatos edzés és a lemorzsolódások megakadályozása.

Vízilabdázóknál a legfontosabb feladat, hogy otthon is végrehajtható feladatot kapjanak a fiatal sportolók. Ez azonban nem egyszerű, mert a szárazföldi edzés nem helyettesíti a vízben elvégzett munkát - tudtuk meg a PSN Zrt. vízilabda szakosztály szakmai vezetőjétől, Lukács Gergelytől.

Elmondta, mind a játékosnak, mind az edzőknek úgy kell hozzáállni, mintha a medence szélén állva adnák az utasításokat, hajtanák végre a feladatokat. A másik feladat, hogy egyben tartsák a közösséget, a lehető legkisebb legyen a lemorzsolódás.

A célok érdekében 1-2 naponta a trénerek videóanyagokat küldenek edzésprogramokkal. A kommunikáció kétoldalú: az elvégzett feladatokat az edzők videókon, fényképeken visszakapják, nem ritka, hogy a szülők is részt vettek a gyakorlatok elvégzésében.

A PSN Zrt. aerobik szakosztály versenyzői online edzésekkel, otthoni tréningekkel készülnek a koronavírus utáni időszakra - mondta lapunknak Varga-Réfi Eszter, a PSN Zrt. aerobik-szakosztályának első embere. A sportolók 2-3 naponta kapják az új edzéstervet korosztályokra bontva.

A fő hangsúly az erősítés, nyújtás mozgásképzés tartásjavításon van, főleg helyben saját testsúllyal végrehajtható gyakorlatokat küldenek. Több esetben otthon megtalálható eszközök segítségével - pl. párna, felmosónyél, szék, kanapé - tudják a házi feladatot elvégezni. Nehéz munka, de ebben a borzasztóm helyzetben is lelkesek a gyerekek.

A Pécsi Fordan Sportegyesület számára feladta a leckét a koronavírus – mesélte Papp Viktor klubvezető. Hozzátette nem csak számukra, a világ sportolóinak, mindenkinek kihívást jelent a mostani helyzet. A tapasztalat az, hogy a kényszerhelyzetek hozzák ki az emberekből a legnagyobb kreativitást.

A klub edzői több csoportot hoztak létre életkor szerint. Több előre felvett koreográfiát, bemelegítő gyakorlatot készítettek, ezeket minden hétfőn feltöltik a táncosok számára, akik bármikor szabadidejükben foglalkozhatnak az anyaggal és elsajátíthatják a látottakat. Aki partner az edzőkkel, péntekig visszaküldheti a tanultakat. A felkészítő oktatója egyénre szabottan értékelheti a táncos munkáját, gyakorlatait. Ezt a munkát a szakemberek értékelik, és a házi verseny helyezettjeit serleggel jutalmazzák – mondta a klubvezető.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP