A Fordan táncosok mozgásterápiával gyógyítanak

2021. május 10. 16:55 2021. máj. 10. 16:55

Pécsi Fordan Táncklub 40 éves működése alatt legnehezebb 1 éves időszakát élte át. A pandémián kívül, tavaly novemberben derült ki, hogy a Batthyány utcai táncos otthonuk tulajdonosa nehéz helyzetbe került, így el kellett adnia az ingatlant. A Pécsi Fordan Táncklub 13 évig működött itt, szinte minden szál ide kötötte őket. A jelentős változásokról Papp Viktor, a klub vezetője beszélt.

A klub közel 200 táncosa, edzője, munkatársa rövid idő alatt megoldást talált.  A megoldást a Delta Rendezvényház első emeleti helyiségei jelentették, 2020. december elején itt kezdődhetett meg 450 m2-en az új Fordan Tánccentrum kialakítása. Nem volt egyszerű a feladat, hiszen színvonalas tánctermeket, öltözőket, szociális részt, társalgót és recepciót kellett kialakítani. A kivitelezés sikerült, úgy hogy január végétől már a korlátozások betartásával kezdték az új helyen működésüket. A táncosok nagyon várják már a teljes nyitást, hiszen az igazolt versenyzőkön kívül nagyrészt online módon tudtak csak táncolni a fiatalok.

A klub vezetői májustól új kezdeményezéssel várják a nagyrészt 16 év feletti, illetve a felnőtt érdeklődőket. A Dance Harmony Mozgásterápia projekt szlogenje: „Kerülj harmóniába a tested, lelked egészségéért, mozogj a jobb közérzetért”. A pandémiás időszak lecsengő szakaszában ez nagyon is aktuális, fontos, hogy az emberek megtalálják lelki egyensúlyukat a nehéz időszak után és ezt véleményük szerint különféle mozgással tudják legjobban megtenni. amely ezt a célt szolgálja.

A Sensual Dance egyfajta mozgásterápia latin zenei alapokra hölgyeknek. Az egzotikus csípő és karmozdulatok egy igazi Latin-Amerikai érzést adnak. A Stilettó Dance mottója: éld meg a nőiességet, merj mozogni, nevetni, nőnek lenni. A foglalkozások célja, hogy vállaljuk magunkat, növeljük önbizalmunkat. Mindkét kurzust Gombár Emese táncpedagógus vezeti. Az órák látogatóinak azt javasolják, hogy „Hagyd hátra a munkát, figyelj magadra és a zenére, vezesd le a hétköznapi feszültséged”. A foglalkozáson mai divatos populáris zenére fejleszthetik mozgáskészségüket.  Az órákat Pónyáné Máté Melinda Fashion Street Dance oktató, táncinstruktor vezeti. A Dance Pop kurzust Molnár Ákos testnevelő és Fashion Street Dance oktató vezeti. A táncalapú mozgás felfrissülést és kikapcsolódást nyújt végzője számára és kimozdítja a hétköznapok rohanó világából. A zenei anyag szintén sokak által ismert mai populáris zene.

Igazi csemegének szánják a Fordan Táncklub vezetői a Bor – jógát. A bor és a jóga jól támogatják egymást, hiszen a jóga segít a relaxált állapot elérésében, magunk megismerésében, a test és az elme ellazulásában, míg a borfogyasztás segít egyfajta pihentető állapot elérésében. Külföldön már vannak erre specializálódott jógaoktatók, nálunk még újdonságnak számít. A bor jógafoglalkozásokat György Anita gerincjóga és hatha jógaoktató vezeti. A tánc klub vezetője Papp Viktor kérdésünkre arról is beszélt, hogy a bor-joga az amerikai földrészen már sikert aratott. Hozzá tette, nem arról van szó, hogy a résztvevők beboroznak és alkoholtól befolyásolt állapotban négy kézláb jógáznak. Egy óra alatt elfogyasztanak 1 deci bort és közben jógáznak. Azt nem cáfolta, hogy a bor könnyebbé teszi a gyakorlatok végrehajtását.

 

Szerző: Szabó Ferenc