A katari VB-n a magyarok csak a VIP páholyig jutottak

2022. november 22. 12:14 2022. nov. 22. 12:14

Magyarország 1986-ban szerepelt legutóbb labdarúgó világbajnokságon. A selejtezőbe
121 ország válogatottja adta be nevezését, de a végső tornán csak 24 csapat vehetett részt. A házigazda Mexikó és a címvédő Olaszország automatikusan résztvevője volt a tornának. Rajtuk kívül még 22 hely volt kiadó. A világbajnoki selejtezők sorsolását 1983. december 7-én tartották Zürichben. A magyarok csoportból egyenes ágon VB résztvevők lettek. A Hollandok pótselejtezőt játszottak, amit elbuktak.

Mi 36 éve csak reménykedünk, a napjainkban Katarban zajló világbajnokság után négy év múlva már a magyarok is részvevők lehetnek. Az ázsiai országban megrendezésre kerülő világbajnokságról Szigeti Szabolccsal, a Baranya Megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság elnökségi tagjával, a Komló Sport KFT ügyvezetőjével beszélgettünk.

- Fontos, hogy minden földrészen mutatkozzanak be a világ legjobb labdarúgói, erre Katar óriási lehetőséget kapott. Az már nem szerencsés, hogy sok labdarúgó 30-35 mérkőzés után a lábában folytatni ki a szereplést. Arra se volt még példa, hogy a VB-k történetében, hogy téli hónapokban rendezik a labdarúgás nagy fesztiválját. Szigeti véleménye szerint meglepetés lesz a világbajnok. Akik többet pihenhettek biztos, hogy jobb helyzetbe lesznek a mérkőzések alatt. Arról is beszélt, hogy Messi, Ronaldo, Neymar, Lewandowski sok-sok magyar szurkoló kedvencei helyére újak lépnek. Beszélgetőpartnerem véleménye szerint az nem szerencsés, hogy a nézőtéren és a VIP páholyban vannak csak magyarok. A játékvezetők nem tudták kiharcolni Magyarországról a szereplés jógát. Elképzelhető. hogy Puhl Sándor, Wágner László idejében nagy volt a rivalizálás, ezt érzi napjainkban  a játékvezetői társadalom. Az is szomorú, hogy különböző kupadöntőkbe se jutnak el magyar sípmesterek.

Szigeti Szabolcs azért elárulta, ha véletlenül argentin-brazil döntő lenne, azt Messiék nyernék. Hozzátette, hogy 2022-ben az közelebb van, hogy négy év múlva magyar csapat VB-n lép pályára, mint, hogy magyar játékvezető.

 

Szerző: Szabó Ferenc