A Kick-boksz világbajnok Bödő Csilla katedrára váltott

2021. július 6. 21:57 2021. júl. 6. 21:57

Húsz éve nyert WKA Kick-box Világbajnokságot full-contact irányzatban, Bécsben Bödő Csilla. A küzdősportban sikeres pécsi sportember több világversenyen is a dobogó legfelső fokán álhatott. Tíz éve OKJ képzésekre specializálta magát és alakította meg az International Sporttrainer Academy nevet viselő cégét.

Az egykori 15 alkalommal magyar bajnoki és 5 alkalommal, világkupa győztessel, Bödő Csillával beszélgettünk tanítványairól, akik a napokban képzésükről oklevelet vehettek át Pécsett.

 

A Sportedző/sportoktató képzést, testépítés-fittnesz, ökölvívás, kick-boksz,
muay thai, fallabda (squash), csoportos instruktor, fitnesz instruktor, személyi edző kategóriában képeztünk szakembereket– kezdte a beszélgetést Csilla.

Felvételi vizsgát nem tartunk, de belépési követelmények vannak. Például edzőnek, azok jelentkezhetnek, akiknek legalább 3 éves sport múltjuk van. Az jellemző, hogy az aktív sportot abbahagyók, iratkoznak be az akadémiánkra. Nem ritka az, hogy 50-60 éves egykori ismert sportemberek iratkoznak be hozzánk. Előfordult, hogy házaspárok jelentkeztek és járták végig az oktatást. Vannak angol nyelvű képzések is. Általában nagyobb létszám a küzdősport oktatásunknál van, mert Pécsett egy helyen, ökölvívás, kick-boksz, illetve muay thai, oktatást biztosítunk.  A többi sportágban más helyeken is van oktatás Magyarországon. Igy például a személyi edzőképzésnél nagyobb a választási lehetőség.

A teljesség igénye nélkül megtudtuk, hogy az oktatásban a PVSK ökölvívóinak vezető edzője Alvics Gyula is részt vett, a nehézsúlyú ökölvívó sokszoros magyar bajnok, a Szöuli olimpia 5. helyezettje.  Blazsekovics Ferenc, profi thai boxosként kilenc és fél évig volt veretlen.

A vizsgabiztosok között lehet találni Katus Tamás sportaerobic világbajnokot. A vizsgabizottság elnöke a Magyar Olimpia Bizottságtól érkezik.

Kérdésre Csilla elmondta, hogy nagyon várja, hogy a kick-boksz felkerüljön az olimpia versenyek programjába. Erre esélyt 2028-ban lát Los Angelesben. Hozzátette ennek előjele, hogy a világjátékokon már szerepel a sportág.

A beszélgető partnerem arról is beszélt, hogy az OKJ képzés megszűnt, helyette új oktatásirend lépett életbe. International Sporttrainer Academy nevet viselő cégét, szeptember 4-től már az új rend szerint fogadja a képzésre felvett sportolókat.

Szerző: Szabó Ferenc