A lányoké volt a főszerep a Dárdai Pál stadionban, a Mc Donald’s Fair Play kupán

2022. október 27. 20:39 2022. okt. 27. 20:39

Pécsett elrajtolt a Mc Donald’s Fair Play Cup elnevezésű labdarúgó kupa középiskolás lányok és fiúk részére. A hét három napján, az Idősebb Dárdai Pál sportlétesítményben, 17 fiú és 10 lány csapat mérkőzött meg egymással az őszi fordulóban. A Baranya Megyei Labdarúgó Szövetség munkatársa, Maml Zoltán részletekről is beszélt a lapunknak.

A McDonald’s Fair Play Cup-on azok a középfokú köznevelési intézmények csapatai vehetnek részt, amely csapatok a saját intézményükben tanuló diákokból minimum 6 - maximum 12 lányt, illetve fiút regisztrálnak. Azon általános iskolák is részt vehetnek a versenyrendszerben, melyeknek egyes tanulói a Bozsik Intézményi Program korcsoportjának már nem felelnek meg, a Mc Donald’s Fair Play Cup korcsoportjának viszont igen. Minden diáknak tanulói jogviszonnyal kell rendelkeznie az adott verseny időpontjában. Azt határozottan mondta, hogy korlátozásnak tűnik, de a McDonald’s Fair Play Cupa igazi amatőr verseny. Ezért az MLSZ és bármely más ország labdarúgó szövetségének 2023/2023-es alap versenyrendszereiben érvényes játékengedéllyel rendelkezők nem nevezhetők. Amennyiben egy játékosnak érvényes a játékengedélye, de a 2022/2023-es idényben még nem lépett pályára az egyesületében, az MLSZ Budapesti Igazgatóságain kérelmezheti annak visszavonását, ezután bekerülhet az intézményi csapatba. Pályára a 2003-2008-között született tanulok, vehetnek részt. Baranyában 27 csapat jelentkezett (17 fiú és 10 leány) a tornasorozatra. Október 25-én a fiúk küzdelmeivel indul Pécsen a Középiskolai Labdarúgó Program, és október 27-én a lányok versenyével fejeződött be az őszi szezon. Áprilisban, a kupa küzdelmek Pécsett folytatódnak, majd várhatóan Székesfehérváron rendezik a területi fordulót, ahonnan két csapat jut az országos döntőbe, amit Telkiben rendeznek.

A pécsi Kodály Gimnázium indította a legtöbb csapatot. Két fiú, két lány csapat indult a megyei versenyen, tudtuk meg Bózsa Barnabástól, a Kodály Gimnázium testnevelő tanárától. A szakvezető elmondta, hogy a tanulóik jelentős része rendszeresen sportól. Az iskolának a Névtelen utcában több funkciós tornaterme van, ott tudtak felkészülni a héten lezajló foci tornára. Röviden értékelte a fiúk eddigi teljesítményét is. Sikerült egy győzelemét begyűjteni, és több szoros mérkőzést játszottak, természetesen jobb teljesítménnyel reményében léptek pályára. Tanulóink nagyon szeretik a sportot ezért is vagyunk itt négy csapattal – mondta Bózsa tanár úr.

 


Szerző: Szabó Ferenc