A pécsi akadémisták nyerték a Horváth Judit emléktornát

2023. január 15. 20:34 2023. jan. 15. 20:34

Nemzetközi tornával indult a 2023-as esztendő a Rátgéber Akadémián. Ötödik alkalommal rendezték meg a Horváth Judit Emléktornát, amelyen ezúttal a Nemzeti Kosárlabda Akadémia leány U16-os csapata mellett, a szlovén Celje, az olasz La Molisana Magnolia Basket és a belga Centre de Formation AWBB lépett pályára. Halmágyi Kitti vezényletével, az NKA játékosai remek dobó formát bemutatva mind három mérkőzésüket nyerték és a torna névadójának testvérétől, Éles Zsuzsától méltón vehették át a győztesnek járó serleget.

Nemzetközi mérkőzéseknek adott otthont január 13-15. között a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, a tragikus hirtelenséggel, huszonöt évvel ezelőtt elhunyt háromszoros magyar bajnok, hatvanhétszeres válogatott irányító, Horváth Judit tiszteletére rendezendő tornán kadett leány csapatok léptek pályára.

A pécsi gárdában pályára lépett az egykori pécsi siker játékos és edző, napjainkban az NB I-es Paks vezető edzőjének lánya, Csirke Petra. A kollégium lakója a pécsi volt siker csapat játékosa, Darida Csilla lánya, Mészáros Ágota. Több utánpótlás korú válogatott egyik eredményesen játszó kosarasa, Gréts Dalma. A kupagyőztes csapatot Szentpáli Gergő készítette fel a tornára, ám a mérkőzések időpontjára beteg lett. A kispadon Gergő helyett Hengán Hunor ült.

Emlékeimben kotorászva, az egykori Pécsi Sport nevet viselő havi lapban lapozgatva elevenedtek fel Judithoz kötődő emlékeim. "Én már átéltem három bajnoki ünneplést. Azt mondják a csúcson, kell abbahagyni, de úgy érzem, még tovább léphetek a pályán. Évek óta, most van a legjobb csapatunk, és én is többre vágyom" – mondta az utolsó szerkesztőségi megbeszélésen. 

Jutkának célja volt a pályán, célja volt az újságírással, de nem titkolta, hogy a kosárlabdától soha nem akar elszakadni. Írni akar sporteseményekről, de ha sport úgy hozza, szívesen foglakozna gyerekekkel a palánkok között.  A tervek nem valósultak meg, 1997. szeptember 12-én, pénteken Pécsett, a Verseny utcában bekövetkezett a tragédia.

A résztvevő csapatok számára a díjak átadására a szervezők Horváth Judit családját kérték fel. Vasárnap Judit testvére az egykori kézilabdázó Éles Zsuzsa adta át.

Az 5. Horváth Judit Emléktorna eredménye:

Január 13. péntek

Nemzeti Kosárlabda Akadémia, magyar– La Molisana Magnolia Basket olasz 62-61

Centre de Formation AWBB, belga – ZKK Cinkarna Celje szlovén 77-79

Január 14. szombat

La Molisana Magnolia Basket – Centre de Formation AWBB 66-79

ZKK Cinkarna Celje – La Molisana Magnolia Basket 94-77

Centre de Formation AWBB – Nemzeti Kosárlabda Akadémia 64-77

Január 15. vasárnap

Nemzeti Kosárlabda Akadémia – ZKK Cinkarna Celje 78-65

1. Nemzeti Kosárlabda Akadémia

2. ZKK Cinkarna Celje

3. Centre de Formation AWBB

4. La Molisana Magnolia Basket