A PINKK a végjátékban kiharcolta a bennmaradást az élvonalban

2022. április 27. 16:00 2022. ápr. 27. 16:00

A PINKK Pécsi 424 női kosárlabda csapta az NB I-es női kosárlabda bajnokság rájátszásában harcolta ki a bent maradást a 2021-2022 évi bajnokságban. A szakmai vezetés a szezon alatt három edzővel is próbálkozott. A harmadik tréner bizonyította, hogy van annyi tudás és akarat a csapatban, hogy kiharcolja a tizenegyedik helyett. Tette ezt Kovács Dénes, akit a sikeres fináléról kérdeztünk.

- A harmadik edző mentette meg a PINKK Pécsi 424 női NB I-es kosárlabda csapatát. A szakadékban lévő lányok, hogyan tudtak kijönni a mélyből?

- Hatalmas szívvel elsősorban. Nyílván voltak változások, miután átvettem a csapatot taktikai oldalról, de elsősorban a lányok hatalmas szíve és a bizalma volt, ami átlendített minket.

 

- Több pontban szükség volt a szerencsére is, hogy az élvonalban maradhasson a csapat, mik döntöttek a bent maradás mellett?

-  Ezt éppen fordítva gondolom ugyanis a rájátszás során, ha nem alakulnak ilyen meglepően a riválisaink eredményei, akkor több fordulóval a vége előtt bebiztosíthattuk volna a bent maradásunkat. Az utolsó mérkőzésen viszont tényleg mellénk állt a szerencse, de úgy gondolom, hogy szerencse csak annak jár, aki meg is érdemli és mi egyértelműen megérdemeltük.

 

- A csapatban jól keveredett a rutin és a fiatalság, idegenlégiósok is szerepeltek, számodra kik húzták a szekeret?

- A bajnokság egyik, ha nem a legfiatalabb csapata volt a miénk és fontos szerepet is töltöttek be nálunk a fiatal játékosok. Abszolút helytálltak és egyénileg is megmutatták többen, hogy helyük van az első osztályban, talán erre lehetünk a legbüszkébbek.

Nem mehetünk el amellett, hogy a két idegenlégiósunk milyen példamutató hozzáállást mutatott minden mérkőzésen küzdeni akarásból és ez nem mellesleg parádés egyéni teljesítményekkel is párosult. Ritka, hogy a szezon legvégén a külföldi játékosok ilyen motivációval játszanak, ez hatalmas segítség volt számunkra.

 

- Kovács Dénes neve a női kosárlabda világában eddig ismeretlen volt. A PINKK-el elért siker a kosárlabda körökben biztos, hogy ismerté teszi. Mi a kosárlabda múltad?

- Viccesen megszoktam jegyezni, hogy hiába dolgozok csak 5 éve edzőként már minden szegmensben megfordultam. Kis utánpótlás nevelő egyesülettel indult, amit egy felnőtt férfi csapat követett majd jött az ország egyik legpatinásabb akadémiája és az utánpótlás válogatott. Így hogy minden részbe bele tudtam kóstolni hamar egyértelművé vált az, hogy a felnőtt kosárlabdában érzem a legjobban magam és régóta figyelemmel követem a női vonalat is, így úgy érzem, hogy megtaláltuk egymást a Pinkkel. Mindkét fél számára ez egy kiváló lehetőség, viszont ez nem alakulhatott volna így, ha nem dolgozok éveket a salgótarjáni utánpótlásban és az ottani felnőttcsapatnál, valamint a Vasas Akadémián eltöltött időszakom is nagyon hasznosnak bizonyult a karrierem szempontjából.

 

Szerző: Szabó Ferenc

 

- A bajnokság véget ért, milyen útravalóval engedted el a lányokat?

- Mérkőzés után csak rövid gratulációt kaptak, onnantól kezdve inkább a megérdemelt ünneplésen volt a hangsúly. A két idegenlégiósunktól elbúcsúztunk ugyanis ők az „A” csoportos bajnokság végével hazautaztak. A magyar játékosokkal folytatjuk a munkát, május végéig fokozatosan fogjuk csökkenteni az edzéseken kapott terhelésüket. Valamint az U23-as csapatunk még május végéig mérkőzéseket játszik a „B” csoportos bajnokságban ez a keret nagyrészét érinti, tehát velük is folyik a munka.

 

- A 2022-2023 évi felkészítésről milyen tervek vannak?

- Már dolgozunk a jövő évi keret kialakításán. Elsősorban a saját értékeink megtartása a fő feladat, ugyanis több fiatal játékos is elismerésre méltó teljesítményt nyújtott idén és jövőre nagyobb szerephez juthatnak remélhetőleg. Május végéig-június elejéig még edzeni fogunk, utána egy hosszabb pihenő után tervezünk belevágni a felkészülésbe.