A portugálok a végjátékban verték meg Magyarországot

2021. június 15. 21:13 2021. jún. 15. 21:13

Az Európa Bajnok, Portugáliával játszotta első mérkőzését az Európa Bajnokság F csoportjának első mérkőzésén, Magyarország együttese, Budapesten, a Puskás Arénában, kedden este. A teltházas mérkőzésen a jelentős hazai szurkolói tábor titkon pontszerzésben reménykedett, de a várakozást Ronaldoék elgáncsolták.

Közvetlenül a mérkőzés előtt a Pécsi Dózsa volt csatára, egykori NB III-as labdarúgó-játékvezető, Bencsik Vilmos arról beszélt, hogy nyugodtan fogja otthonában nézni a Magyarország-Portugália Európa Bajnoki csoportmérkőzést. Izgulnia nem szabad, mert nem rég szívinfarktuson esett át. Hosszabb időt töltött korházban. Az is biztos, hogy Szalai Ádámék sem izgulnak a Puskás Arénában. A 75 ezer szurkoló ott van hátuk mögött, ez sok segítség lehet számukra. Különösen azért is, mert ilyen sok szurkoló már lehet, hogy egy éve nem szurkolt egyetlen egy labdarúgócsapatnak sem Európában, mondta az egykori szélvész gyors támadó, Bencsik Vilmos. 

 

A mérkőzés elején a portugálok több adogatásból szövögették a támadásaikat. A magyarok hol szabályosan, hol erőszakosan akadályozták a nem túl látványos akciókat.

A mérkőzés első szögletrúgását a 22. percben portugálok végezték el. A beadást Fiola és Sallai közösen a mezőnybe vágták. A 30. perctől több akciót szövögettek a portugálok, beszorult a magyar együttes, de a védelem a helyén volt. A 32. percben Rúben Dias  kapott egy sárga lapot Kleinheisler letalpalásáért. Ronaldo a 45. percben 5 méterről 1-2 méterrel a kapu főlé bombázott. A mérkőzés legnagyobb helyzetét hagyta ki. Hozzátehetjük, hogy a világsztár az első negyedben nem erőltette magát. Sokat volt holttérben, keveset mozgott, de egy fejesénél láttuk, hogy 50 centi magasra is tud ugorni helyből.

A második félidő elején Gulácsi hozza formáját, ismét bravúrral mentett, Pepe jobb alsóba tartó fejesét fogta. A 47. percben két kapkodás után két portugál szöglet, de a magyar kapu továbbra is érintetlen. A mérkőzés első cseréjét Rossi hajtotta végre, Schäfert, Nego váltotta. A portugálok a 71. perben frissítettek. Marco Rossi a 78. percben ismét cserélt, Kleinheisler helyére Sigér Dávidot küldte, Sallait, Schön váltotta. Rövid ideig tartó magyar öröm. Portugál kapuba a magyar lövés. Schön lesről lőtt a hálóba, miután kicselezte Pepét. A gólöröm egy pályára rohanó civilt is eredményezett, akit a rendészek vitték le a pályáról. A 85. percben a csoda befejeződött, Fernandes jobb oldali beadása Szalai Attiláról Raphael Guerreiro elé pattant, aki ballal, 13 méterről, középről Orbán bal lábára lő, a labda meg a meglepett, semmit sem tehető Gulácsit becsapva a jobb alsóba pattan a játékszer 0–1. A 86. percben Willi Orbán lerántotta  Rafa Silvát, 11-es és sárga. A büntetőt Ronaldo a jobbra vetődő Gulácsi mellett a kapu bal oldalába rúgta 0-2. Ronaldo a végjátékban tudta csak bizonyítani, hogy klasszis játékos, megrúgta a második gólját is. Az aranylabdás játékos a hosszabbításban védőt, kapust is kicselezte és a labdát a hosszabbításban  a kapu közelébe vágta 0-3. 

Szombaton újabb mérkőzést játszanak Gulácsiék. Csoportunkban, az Európa Bajnok után, a 2018 évi világbajnok Franciaország lesz az ellenfél.

Szerző: Szabó Ferenc