A PSN Zrt. szinkronúszói éremgyűjteménnyel gazdagodtak

2021. május 5. 15:41 2021. máj. 5. 15:41

Nem unatkoztak az elmúlt hetekben a PSN Zrt. szinkronúszói. Várhatóan, az elkövetkező hetek is a versenyekről fognak szólni. Az elmúlt napok eredményeiről és a következő versenyekről kérdeztük a vezetőedzőt, Bertalan Anitát.

- Napjainkban Bertalan Anita a PSN Zrt. szinkronúszóinak mindenese. Edző, szakosztályvezető, több korosztállyal is dolgozik. Pécsett közel 10 éve versenyeznek szinkronúszók. Öt éve a PSN Zrt. színeiben. Hol ismerkedtél meg a látványos sporttal?

 

- Egyesületünk 2000-ben alakult Flamingó Pécsi Szinkronúszó SE néven, majd 2015-ben csatlakozott a Pécsi Sport Nonprofit Zrt-hez. Immáron a PSN Zrt. Szinkronúszó szakosztályaként működünk, jelenleg 35 igazolt versenyzővel. Edzői csapatunkat három szinkronúszó edző, egy úszóedző, és egy balett oktató erősíti. 8 évesen kezdtem el szinkronúszni a székesfehérvári Orka SE-nél. 10 éves sportolói pályafutásom alatt többször voltam Országos Bajnok páros és csapat versenyszámokban, valamint gyerek, utánpótlás, és junior korosztályos válogatott kerettag.

 

- A PSN Zrt-n belül milyen megbecsülésbe részesülnek a vízben táncos mozgást végző hölgyek?

- Számos előnyre tettünk szert a PSN Zrt-hez való csatlakozásunk óta. Főként, ami az uszodai vízfelület és tornaterem használatot illeti, sokat javultak edzéskörülményeink. Szuper dolog egy ilyen nagy közösséghez tartozni!

 

- Az elmúlt napokban Budapesten rendeztek versenyt, milyen eredményekkel jöttetek haza Pécsre?

Az elmúlt három hétvége a versenyzésről szólt. Április 17-18. az Utánpótlás és Felnőtt, Április 24-25-i hétvégén a Gyermek és Junior Országos Bajnokságokon vettünk részt, majd Május 1-jén a saját rendezésű Hullám Kupán szerepeltek sportolóink. Nagyszerűen sikerült az Országos Bajnokságon való részvételünk.

Gyermek és Junior eredmények: Katona Rebeka gyermek korosztályban, kötelező elemek versenyszámban és gyermek szóló programmal állt rajthoz, Junior korosztályos csapatunk pedig kombinációs kűr versenyszámmal ugrott vízbe. Junior kombinációs kűr 2. hely Csapattagok: Asztalos Zsófia, Bakó Borbála, Bugovits Bora, Bársony Lotti, Kern Lilien, Masa Kata, Palka Júlia,Szőts Tamara,  Utánpótlás és Felnőtt OB eredmények: Takács Fanni szóló technikai program 2. hely,  Takács Fanni szóló szabad program 3. hely

- Sajnos a jelenlegi pandémiás helyzetet tükrözi, hogy az Országos Bajnokságon jóval kevesebb egyesület képviseltette magát, mint korábban. A szerencsésebbek közé tartozunk, hogy indítani tudtuk minden egységünket, akit szerettünk volna. Versenyzőink felkészítése sikeres volt, büszkék vagyunk a versenyen nyújtott teljesítményükre. A pontjainkon is megmutatkozott a fejlődés és szóban is számos dicséretet kaptunk a bíráktól.

- A napokban, Pécsett is volt verseny, az Abay Nemes Oszkár sportuszodában. A Hullám Kupa nevet viselő versenyen több százan ugrottak medencében bemutatni a gyakorlatokat. A pécsi lányok mennyire voltak eredményesek?

- Szinkronúszó versenyünk hetedik alkalommal került megrendezésre májusban a Hullámfürdőben. A tavalyi évben a pandémia miatt sajnos nem tudtuk megszervezni az eseményt ezért nagyon örültünk, amikor kiderült idén ennek nem lesz akadálya. Kilenc egyesület közel 230 versenyzője mérte össze tudását május 1-jén az Abay Nemes Oszkár Sportuszodában.  Az egyesületek vidékről és a fővárosból is érkeztek.  Az egészen kicsiktől (2013-as születésű) a legnagyobbakig, a Masters kivételével, minden korosztályban as portolóink nagyon jól szerepeltek a Hullám-Kupán! Többen először ugrottak vízbe versenyen, ennek ellenére remekül helytálltak.

A PSN Zrt. Szinkronúszó Szakosztályának eredményei:

Egyéni gyakorlatsor versenyszámok: Molnár Eszter Kata 1. hely, Szabó Petra 2. hely

Péter Noémi 1. hely, Jentetics Fanni 2. hely, Kordik Gréta 3. hely, Ormai Anna 1. hely

Kolarics Dorka 2. hely, Péli Regina 2. hely, Horváth Fruzsina 2. hely,

Asztalos Zsófia-Szőts Tamara - Utánpótlás páros 3. hely

Utánpótlás kombinációs kűr B. - Albert Luca, Hegyi Emma, Nagy Kincső, Takács Panna Helka, Csonka Mandula, Galabár Csenge, Surinya Imola - 2. hely

Mini csapat - Nyaka Leila, Nagy Flóra, Pétermann Hanna, Csapó Villő - 1. hely Reith Zoé - Mini szóló 2. hely , Katona Rebeka - Gyerek szóló 2. hely

 

- Kevesen foglakoznak a szinkronúszással. Mi a fontosabb a tánctudás vagy az úszás? Kiket vártok az edzésekre és mikor.

- A szinkronúszás izgalmas, művészi elegye az úszásnak és a táncnak, megtűzdelve akrobatikus elemekkel. Nevezik vízi balettnek, műúszásnak is, mely elnevezések önmagukért beszélnek. A sportolóknak biztos úszótudással, nagy erővel és kitartással, rugalmassággal, ügyességgel kell rendelkezniük. Fontos a jó ritmusérzék, az összetett mozdulatok pontos időzítése, szép és bájos kivitelezése. A látszólagos könnyedség nagy fegyelmet, nyugodt végrehajtást igényel a sportoló részéről. A mozgás során összhangban kell lenniük a zenével, valamint a csapattársakkal is.

Edzéseink a Hullámfürdőben (Pécs, Szendrey Júlia u.7.) hétköznap délutánonként vannak változó időpontban. A kezdő szinkronúszóknak eleinte heti két úszás, egy szinkronúszás, gimnasztika és balett órából állnak az edzéseik. Elsősorban 6-8 éves, mélyvíz biztos úszástudással rendelkező lányok/fiúk jelentkezését várjuk.

- A medencében viselt ruhák többsége szemet gyönyörködtető. A ruhák egyéni alkotások, vagy boltban vásároltak?  

- A kűrök bemutatásánál a szinkronúszók díszes fürdőruhát, azzal harmonizáló fejdíszt viselnek, és kissé erősebb sminket használnak. A kűr dresszek általában az edzők vagy sportolók által megálmodott egyéni alkotások, melyek összhangban vannak a koreográfia jellegével.

- Bízva a koronavírus tilalmak enyhítésében, mikor ugranak a táncoslábú és kezű lányok legközelebb versenyen medencébe?

- A következő megmérettetés júniusban a székesfehérvári Orka Kupán vár ránk, ezt követően pedig júliusban ugranak majd vízbe a lányok a Hungarian Open elnevezésű nemzetközi versenyen a Duna Arénában. Izgatottan várjuk, a még előttünk álló versenyeket és bízunk benne, hogy sikeresen zárjuk majd a szezont!

Szerző: Szabó Ferenc