A PTE-PEAC vívói a viharsarokban álltak pástra

2022. május 18. 15:23 2022. máj. 18. 15:23

Ez évben 15. alkalommal rendezték meg a nemzetközi Olimpici Grand Prix versenysorozatot, amelynek 5. fordulóját Békéscsabán rendezték meg a hétvégén. A PEAC vívó szakosztály ifjú sportolói hagyományosan jól szerepeltek. Egy bronzérem, ötödik, hatodik és nyolcadik helyezés jutott a PTE-PEAC vívóinak az Olimpici GP viharsarki fordulójában.

Az Olimpici Grand Prix 16 évvel ezelőtt jött létre. A sorozatot 2020-ban a koronavírus-járvány miatt nem rendezték meg, így idén 15. alkalommal bonyolították le, tudtuk meg Hoffbauer Márktól a PTE-PEAC vívószakosztály vezetőjétől. Megtudtuk, hogy általában 800 versenyző indult a megmérettetésen, külföldről is szép számmal érkeztek a párbajtőrözők. Idén a járványhelyzet még éreztette hatását, a békéscsabai versenyen közel 300 an álltak fel a pástra. 

– Egy igazi sikertörténetnek mondható, hiszen rengeteg válogatott vívó került ki ebből a sorozatból. A lebonyolításról azt érdemes tudni, hogy öt forduló van és az országos bajnokság. Ez tulajdonképpen az utánpótlás korosztály legfontosabb versenye. Az U13, U14, U15-ös korosztályok vívnak itt. Már világ- és Európa-bajnokságon is találkozunk olyan versenyzőkkel, akik egykor az Olimpici Grand Prix sorozatban indultak – fogalmazott az Alföld Vívó Akadémia vezetőedzője a helyi napilapban. 

A három napos viadal első napján a gyermeklányoké volt a pást, Papp Nikolett egész napos kiváló vívást produkálva 5. helyen zárt. Társai közül Varga Judit 16., Faragó Tamara 27., Bagoly Adél 32., Sörös Eszter 34., Megyeri Alíz 43., Nyári Boróka 44. helyen zárt.

A szombati napon az újonc korosztályban léptek pástra a fekete-fehér egyesület vívói, közülük Bagoly Benedek zárt a legelőkelőbb helyen, a 6. helyével. A fiúk versenyében Szentpáli Dániel 18., Nagy-Tószegi Soma 28. helyet szerezett a 94 fős  mezőnyben. A lányoknál Varga Judit szinte lemásolta előző napi teljesítményét gyengébb csoportkör után a táblán kiváló győzelmeket aratva a 15. helyre érkezett be. Csapattársai közül Lippai Diána 20., Faragó Tamara 47., Papp Niki 51., Farkas Laura 69., Bányai Anna 75. helyen zártak. Bagoly Benedek és edzője Hesz-Antonovics Dóra

A vasárnapi nap a serdülőké volt a pást közülük Lippai testvérek remekeltek. Lippai Máté a fiúk 83 fős mezőnyében zárt bronzéremmel. A kiváló teljesítményhez a direkt táblán négy győztes aszót kellett megvívnia, és az elődöntőben is csak minimális különbséggel szenvedett vereséget. Klubtársai közül Kosztor-Nemes Boldizsár 19., Bagoly Benedek 33., Szentpáli Dániel 48. helyen végzett. Máté húga az újonc korosztályú Dia komoly skalpokat begyűjtve jutott be a döntőbe, ahol végül 8. helyen zárt.


Szerző: Szabó Ferenc