A PVSK rúdugrója, Garamvölgyi Petra a világcsúcsra kacsintgat korosztályában

2021. június 30. 18:15 2021. jún. 30. 18:15

A PVSK száz éves történetében atlétikában, rövid és középtávú futásban, gyaloglásban, tíz próbában, illetve maratonfutásban voltak már nemzetközi sikerek. Rúdugrásban először Garamvölgyi Petra iratkozott fel a világ ranglistára. A versenyző „junior korosztályban” a hazai ranglistán jelenleg az első, Európában a második helyen van. A versenyzővel és edzőjével beszélgettünk.

- Most már ideális a súlyom, kicsit fogynom kellett, szénhidrát csökkentéssel sikerült elérnem az ideális verseny súlyom– kezdte a beszélgetést a 4 éve versenyszerűen sportoló Garamvölgyi Petra. Megtudtuk, hogy a rúdugrás rendkívül összetett sportág. Gyorsaság, távolugrás alapelemnek számit. Heti 5-6 edzés, ahol a rúdugrás elemei vannak gyakorolva, rúd nélkül. A laikus érdeklődő számára érdekesség volt, hogy általában egy hét alatt egyszer van rúddal edzés. Ezeken az alkalmakkor a magasságot jelző lécet gumiszalaggal helyettesítik. A versenyző azt is elmondta, hogy legtöbbször a lába szétesik a levegőben és így veri le a lécet. Itt nagyon sok javítani valója van.

Teljesen más testalkatra van szükség a rúdugrásban, mint a magasugrásban. Az utóbbiban a magasság és a vékonyság, egy szóval, a nyúlánkság előny– mondta Petra edzője, Putsay Zoltán, a PVSK pályán, a Verseny utcában.

A rúdugrónál dominálni kell az erőnek, a gyorsaságnak és ruganyosságnak. Az atlétánál a dinamika, robbanékonyság, vagányság jelentős része már megvan. A technikai elemeket kell elsajátítani. Nem véletlen, hogy az eredményes rúdugrók 20 év felettiek. Azt is megtudtuk, hogy a versenyzőnek nagyon bízni kell a rúdban, az eszköz segítségével kerül a sportoló a magasba.

Petra, a 126. Magyar Atlétikai Bajnokságon elért sikerével rajthoz állhat Észtországban, Tallinban megrendezésre kerülő EB-n. Kenyában, Nairobiban augusztus 17-22 között VB-t rendeznek, a PVSK ott is elindulhat és javíthatja 420 centis egyéni csúcsát, ami korosztályában országos csúcs.

Freier Balázst, a PVSK atlétika szakosztályának vezetőjét, telefonon értük utol és kérdeztük Petra sikeréről

Valóban ez nagyon szép eredmény. Önmagában már a második hely is kiváló helyezés lett volna, de óriási dolog, hogy a 420 cm-es, a korábbihoz képest 20 cm-rel megjavított egyéni és junior országos csúcsa, egyben junior Vb szintet is jelent.

 

 

 

Szerző: Szabó Ferenc