A vezérigazgató dobogóra várja veresnyzőit Pécsett

2021. július 23. 13:01 2021. júl. 23. 13:01

Az idei olimpia sport történelmet ir. A XXXII. tokiói olimpia a koronavirus járvány miatt egy éves halasztás után kezdödik pénteken. Az olimpiát pártalan évben nem rendeztek. Az 1896-os első olimpiát követöen három maradt el, 1916, 1940, 1944-ben a háboruk miatt. Az ötéves felkészülés mit jelentett a versenyzök számára, de más kérdéseket is feltettünk a PSN Zrt. vezérigazgatójának, Máté Jánosnak.

- Mi adja az olimpia varázsát, miben más az olimpia, mint a VB, amikor ott a világ legjobbjai szerepelnek?

- Egy-egy sportág világversenye valóban színvonalasabb lehet, hiszen más rendszerű kvalifikáció jellemzi őket. Ugyanakkor a varázsát talán pont az adja, hogy rengeteg sportág valamennyi sportolója egy kiemelt helyszínen, fantasztikus körülmények között mérheti össze tudását, így megmutatva, hogy az aktuális jelenlévők közül ki a legjobb.

- Az emberek jelentős részének az ezüstérem kevés, miért?

- Rossz beidegződés. Nem gondolom, hogy ez a világon mindenhol így van, a magam részéről minden olimpiára kijutott sportoló előtt megemelem a kalapom, ez önmagában nagy eredmény szerintem! Hiszem, hogy a jövőben minden sportteljesítmény kivívhatja az emberek többségének elismerését.

- A tokiói olimpiára meglesz a motiváció a versenyzők számára, amikor egy évet csúszott, nézők nem lehetnek, a felkészülést módosítani kellett?

- Sok sportoló számára talán még plusz motivációt is jelent az extrém helyzet. Lehet, hogy valakinek így ez már az utolsó olimpiája. Ilyen értelemben a nehezítő körülmények egységesen mindenkire vonatkoznak. Sajnálatos módon az utóbbi 1,5 évben már az élvonalnak már hozzá kellett szoknia a nézők nélküli szerepléshez, de kárpótolhatja őket az online média, a rádió, a TV-sek fokozott érdeklődése.

- Miért van az, hogy egy olimpiai arany többet ér, mint három VB cím?

- A vbk-nek nincs ókori történelme. Nagy valószínűséggel az ókori olimpiák, a történelmi múlt és a már rengeteg sportág iránt való kiemelt érdeklődés okozza a fokozott megbecsülést is.

- Sportolói fejben mit jelent egy csapat arany és mit az egyéni siker, milyen különbséget érez az érintett sportoló?

- Amellett, hogy egy csapat tagjaként részese lenni egy győzelemnek egy nagyon felemelő, nagyon emlékezetes és felejthetetlen élmény, azonban az egyéni sikert övező elismerés tapasztalatom szerint beteljesíti egy sportoló minden vágyát.

- Ki maradt meg emlékezetében a múltból? A jelenből kitől vár érmes helyezést?

- A felsoroltak nagyon nagy részét volt szerencsém személyesen is megismerni. Kiemelkedően a kapcsolatom Honti Róbert testnevelő kollégával és Kakas János kézilabdázóval. Az olimpiára kijutott két sportolónk, Kenderesi Tamás és Bicsák Bence dobogóra kerülésében nagyon bízom. Az elmúlt időszakban figyelemmel kísértem a rengeteg elvégzett munkát. Mindkettőjüket alkalmasnak találom arra, hogy a dobogóra kerüljenek. A PSN Zrt. vezetősége és minden alkalmazottja nevében sok sikert kívánok nekik. Krausz Gergely tollaslabdázónak is minden elismerésem, szurkolunk neki is.

 

Szerző: Szabó Ferenc