Anatolij Petrov nevét veszi fel az ANK uszoda

2020. július 15. 15:04 2020. júl. 15. 15:04

Uszodát neveznek el a Pécsett évek óta olimpiai bajnokokat nevelő Anatolij Petrovról - hangzott el kedden a Klubrádióban. A hivatalos eseményt az Apáczai Csere János Nevelési Központ uszodájában tartják augusztus 10-én, a mester 80. születésnapján.

Pécs városa gazdag sportmúlttal rendelkezik. Legrégebben Lauber Dezső járt olimpián 1908-ban Londonban, ahol teniszezőként indult. Több sportágban - atlétikában, bobban, jégkorongban, kerékpárban, úszásban - is kiválót teljesítményt nyújtott, de sokáig sportvezetőként is tevékenykedett. Nem véletlenül viseli a nevét a Dr. Veress Endre utcai sportlétesítmény.

Dr. Abay Nemes Oszkár nevét is sokan ismerik. A jogász végzettségű sportoló 1936-ban Berlinben az olimpián a 4x200-as váltóban bronzérmes lett. A világjátékokon való részvétel mellett több főiskolai világbajnokságon indult sikerrel, Toldi Miklós érdemrendet is átvehetett. Méltán állítottak emlékére emléktáblát az egykori Hullámfürdő falára, a Hunyadi János utcába, ahol több évtizeden keresztül élt.

Napjainkban még sokan emlékeznek Várkői Ferencre, aki az 1948-as olimpián Londonban torna csapatversenyben bronzérmet nyert. A későbbi versenyen 1960-ban tanítványa, Tass Olga volt eredményes. Feri bácsi az aktív versenyzés után gyermek- és kismamatornával foglakozott, könyvet is írt "Tornázzunk együtt, kisgyermekek-kismamák tornája" címmel. A magyar torna válogatottban közel félszáz alkalommal versenyzett. Várkői Ferencről a Verseny utcában sportpályát neveztek el.

Az Apáczai Csere János Nevelési Központ uszodája idén augusztus 10-től viseli majd Anatolij Petrov, Pécsett élő úszó szakember nevét. Tolja bácsi Pásztory Dóra, Sors Tamás paralimpiai bajnokok mestere volt, éveken keresztül Jakabos Zsuzsát is oktatta az úszásra. Jászó Ádámnak is mestere volt, a fiatalember korosztályának legjobbjai közé tartozik. Két fia, Iván és Árpád szintén magas szinten edzősködik.

Szerző: Szabó Ferenc

(Címlapkép: Facebook/PSN Úszószakosztály)

Forrás: Pécsi STOP