Átgázolt török ellenfelén az NKA Universitas Pécs az Európa-kupában

2023. november 2. 14:02 2023. nov. 2. 14:02

Október közepén Bursában, az utolsó percben 70-73-ról fordította a maga javára a meccset a török gárda, és győzött 78-75-re úgy, hogy a pécsi vezetőedzőt, Jovan Gorecet ez idő alatt két technikaival sújtva kiállították a játékvezetők. Egy nagy elszalasztott lehetőség maradt így az NKA számára a törökországi mérkőzésen. Egyértelmű, hogy a csoportot veretlenül vezető Umana Reyer Venezia kiemelkedik innen és papírforma alapján minden hátralévő meccsét nyeri (egy dubrovniki és két hazai fellépésük van vissza). A második helyért - ami egyébként biztos továbbjutást jelent annak, aki odaér - az NKA Universitas Pécs és szerdai ellenfél, a Bursa vív nagy csatát, az eddig nyeretlenül álló horvát Ragusa Dubrovinknak pedig nem sok esélye van, hogy a negyedik helyről előrébb lépjen.


A mérkőzés előtt a sípmesterek a török kispadon rendeztek. Kiderült, hogy nem jól helyezkedtek el a kispadon edzők, játékosok. A török csapat vezetőedzőként a Bursa a 23-as számmal játszó csapatkapitányát, Tugce Turus jelölte meg a jegyzőkönyvben, így a FIBA-nál nem bejegyzett „szakemberek” csak a kispad végén foglalhattak helyet és ülve nézhették csak a mérkőzést. A mindkét csapat számára fontos összecsapás első perceiben nem mutatott számottevő különbséget a két csapat játéka, Nadia Smailbegovic kosarára Celik egy triplával válaszolt és az ötödik percben is mindössze 6-5 állt az eredményjelző táblán. A fonalat remekül elkapó Nadija Smailbegovic csakhamar egy triplába is beleállt, sikeresen (11-7). Folyamatosan frissített Jovan Gorec csapatán, Peyton Williamst kivéve minden kezdőjátékosát lecserélte. Szorosan tapadtak a  vendégek a hazai pontok után, sikerült  előnyhöz jutni az első játékrész végére (19-14). A második negyedben folytatodott az első 10 perc játéka a pécsi oldalon. Sikerült nővelni az előnyt, 20 perc után 40-31.

A harmadik játékrész első találatát Mérész Beatrix jegyezte, amire Celik válaszolt a túloldalon. Remekül elkapták a fonalat védekezésben is a házigazdák. A 42-33-ról egy 10-0 sorozatot levágva 52-33-ra ellépték a 24. perc játékidőt A záró negyed 63-37-ről indult az gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés, szinte kizártnak tűnt, hogy a legjobbját, Kiana Willams-t nélkülöző törökök valami varázslattal előrukkoljanak. Rátkai Eszter megkapta negyedik személyi hibáját, majd Brcaninovic vágott be egy hármast. Nemsokára Matea Tadic is átlépte a tíz pontos határt egy 2+1-es akciójával és Peyton Williams duplája után pedig kerek harminc lett közte (70-40). Négy perccel a vége előtt Halmágyi Kitti is pályára került 74-43-as állásnál, majd az utolsó két percre testvérét, Halmágyi Katát is beküldte Jovan Gorec, így hazai pályán is tapsolhatott az akadémiás ötösnek a publikum. A négy pontos győzelmet sikerült alaposan túlszárnyalni, huszonhat ponttal, 78-52-re legyőzték a Bursa Uludag Basketbol csapatát. Ezzel ha minden a papírformának megfelelően alakul a továbbiakban, megelőzik a Bursát és tovább jutnak a csoportjukból a legjobb 32 közé.

NKA Universitas Pécs – Bursa Uludag Basketbol 78-52 (19-14, 21-17, 23-6, 15-15)

NKA Universitas Pécs: Tadic 15, Smailbegovic 12/3, Mérész 16, Olawuyi 3/3, Williams 14. Csere: Rátkai 7, Kiss 5/3, Weninger -, Laczkó 6, Halmágyi Kitti -, Halmágyi Kata -. Edző: Jovan Gorec, Iványi Dalma, Kmezic Daliborka

Bursa Uludag Basketbol: Sahin 5/3, Celik 7/3, Poyraz 5, Sarr -, Baptiste 10. Csere: Miray 3/3, Brcaninovic 17/6, Garip 5/3, Turus -.

Jovan Gorec, az NKA Universitas Pécs vezetőedzője:

"Gratulálok a lányoknak! Ezzel a győzelemmel valószínűleg másodikok leszünk a csoportban, és továbbjutunk, ami nagyon fontos számunkra, hiszen szeretnénk még legalább egy kört menni az Európa Kupában. Kicsit lassabban kezdtünk, valószínűleg a nyomás miatt, de aztán belelendültünk. Örülök, hogy a sérült Sydney Wallace-on kívül mindegyik játékosomnak lehetőséget tudtam adni."

Szerző: Szabó Ferenc