Athén, Peking, London, Rio de Janeiro után Tokió a cél Csonka Zsófinak

2022. május 30. 15:05 2022. máj. 30. 15:05

Évek óta jár a lőtérre a pécsi, Csonka Zsófia. A kezdetekben, Pécsett, napjainkban már Budapesten, de továbbra is a PSN Zrt. színeiben versenyez. A 37 éves versenyző ötödik olimpiájára készül, így torony magasan baranyai csúcstartó.

Zsófi az elmúlt két év alatt többször próbálta a kvótaszerzést, ám eddig nem sikerült. Tegyük hozzá, hogy a nemzeteknek nagyon kevés lehetősége van a Tokiói olimpiai szereplésre. A sportlövő számokban 180 női-180 és férfi versenyző indulhat 15 számban.

Csonka két számban is próbálkozhat, sportpisztolyban és légpisztolyban is. A február végi lengyelországi, és a májusi csehországi megmérettetés még lehetőséget biztosít a tokiói fellépésre. Egy új versenyt is rendeznek, ami eddig nem volt, európai kvótaszerző névvel. Itt csak azok indulhatnak, akiknek nincs kvótájuk, jegyezte meg Csonka Zsófi.

A sportlövő hangsúlyozta, hogy technikai sportágat űz, rendkívül bonyolult a fegyver. Markolat, irányzék, súly, lövőképesség mind-mind fontos rész, és a többi szerkezet. Milliméterek döntenek a pontosságról.

A pécsi versenyző azt is elmondta, hogy általában naponta két-két alkalommal edz, hozzá tette, kora miatt heti két nap pihenőre is szüksége van.

- Nem adom fel, ha nem jutok ki Japánba, mondta Zsófi. Legjobb korban leszek a párizsi olimpián való részvételre. Európa központjába fog készülni minden sportoló, azt is megpróbálom. Addig talán már édesanya is leszek, minden feltétel biztosítva lesz körülöttem, és a tanulmányaimat is befejezem a PTE pszichológiai szakán.

Spanyolország mindig kiemelt helyet kapott a szívemben, ez a mai nappal is csak megerősödni látszik. A világszövetség GP-jén izgalmas versenyzésen -és néhány nem várt nehézségen- túl sikerrel zárult a mai, utolsó, sportpisztolyos versenyszám. Renata Sike-vel mindketten túljutottunk az elődöntőn, és az éremcsatában küzdhettünk a dobogóért – mondta Zsófi.

Igazán fordulatos döntő volt, az összes lehetséges szétlövésben érintett voltam. Hogy mennyire lőttem sokat a fináléban, arról szerintem elég annyit mondanom, hogy nem viszek haza lőszert...úgyhogy tényleg mindent kiadtam magamból. Boldog vagyok, hogy sikerült eljutnom az aranyig, csodás volt újra a dobogóról hallgatni a magyar himnuszt!

Köszönöm az állandó támogatást klubomnak, a PSN Zrt.-nek, akik nélkül nem valósulhatott volna meg ez a győzelem! Hajrá PSN!!

Köszönöm a Hungarian Shooting Federation szerepvállalását a versenyzésemben!

Köszönöm mindenkinek, aki támogat az utamon!..következő megálló Baku

zárta gondolatati a pécsi sportoló

Sűrű időszak ez a PSN Zrt. sportlövőjének, hiszen ezen a héten a spanyolországi Granadában, a Grand Pix versenyen, jövő héten pedig Azerbajdzsánban, Bakuban méretteti meg magát több versenyszámban is. Zsófi a női légpisztoly 60 lövéses versenyszámon túl van már, 561. köregységgel 18. helyen végzett. Május 25-én, szerdán a 25 méteres női sportpisztolyos versenyszám pont része vár rá, a csütörtöki napon pedig a gyors rész következik. Granada után a május 30-tól június 3-ig tartó bakui Világkupára utazik, ahol elsején a sportpisztoly pont részénél, másodikán pedig a gyorsnál izgulhatunk érte.

Zsófi a 25 méteres női sportpisztolyos versenyszám alapversenyének pont részében, szerdán 285 köregységet lőtt, a mai gyors sorozatban pedig 293-at. Az összesített 578 köregységgel a 4. helyen jutott a spanyolországi Grand Prix döntőbe. Itt két darab 4 fős csoportra osztják a fináléba jutottakat, Zsófi a saját csoportjából az első helyen jutott a medálmérkőzésbe.

Szoros küzdelem volt végig, szétlövésekkel tarkítva. A szétlövés akkor történik, amikor kieső helyen két vagy több versenyző azonos pontszámmal áll. Zsófi két szétlövésben is  részt vett a medálmérkőzésen, mindkét esetben győzedelmeskedett, így folytatni tudta a harcot az aranyéremért, melyet végül méltó módon meg is kaparintott magának.

Zsófi erre a hétre befejezte a versenyzést Granadában, hétfőn utazik a bakui Világkupára, ahol június elsején a sportpisztoly pont részénél, másodikán pedig a gyorsnál izgulhatunk érte.

Gratulálunk Zsófi, és szurkolunk jövő héten is! 

 

Szerző: Szabó Ferenc