Atlétikai aranyérmet nyert az országos bajnokságon a pécsi Lomb Ádám

2022. június 27. 14:50 2022. jún. 27. 14:50

Új egyéni csúccsal lett magyar bajnok Lomb Ádám, a PVSK atlétája 5000 méteren. Az erős mezőnyben Ádám és békéscsabai versenyzőtársa egymást segítették a 33 fokos melegben, végül Ádám 8 mp-et, és 40 métert verve a második helyezettre, 14:29,62-vel, óriási egyéni csúccsal lett országos bajnok.

A verseny után már útban hazafelé az arany érmes atléta, Ádám elmondta, hogy

az ellenfelek mellett a több mint 30 fokos hőséggel is meg kellett küzdeni. Nagyon örült, hogy nyerni tudott. Pénteken, 1500-on indult, ami arra jó volt, hogy tónusba kerüljön, és már érezte, hogy lehet egy jó eredmény ötezren. Szombaton csak átmozgatott. Nagyon erős volt a mezőny, volt egy békéscsabai srác, akivel próbálták segíteni egymást, ő végül harmadik lett.

 

Freier Balázst, Ádám edzőjét is megszólaltatták a PVSK honlapján.

Ez nagy győzelem volt, amire az eddigi edzésmunka és az elért eredmények alapján számítani lehetett. Nyugodtan mondhatom, hogy a szakmai berkekben is nagy elismerést váltott ki. Egy hosszútávú versenynél, körülbelül 3-4000 m-nél lehet látni, hogy ki milyen erőállapotban van. Ádám egyéni csúcsa pedig az eddig befektetett munka eredménye. Lomb Ádám 5000 méteren magabiztosan nyerte meg a magyar bajnokságot. Ádám első felnőtt bajnoki címét 33 fokos melegben érte el, ami nem éppen a legideálisabb hosszútávfutó idő. Már a kiegészítő számában, 1500 méteren átlépte a 3:50 másodpercet, ami jó előjel volt az 5000 méter előtt. A verseny előtt a nevezettek listájához igazítottuk a taktikánkat és nem mondtuk ki, de bíztunk a győzelemben. A rajt után a két fiatal (Karsai Gábor és Ádám) állt az élre és a többiek taktikája is kirajzolódott - rátapadni az élen futókra és a végén lehajrázni őket. Ádámék viszont kétszer is beleváltottak és Ádám 1300 méterrel a cél előtt hosszú hajrát nyitott, amivel egyre nagyobb előnye lett. Az utolsó kört is jó erőben kezdte és így 8 másodperccel előbb ért a célba. Sokan meglepetésnek mondták, de aki látta az egy héttel korábbi 3000 méterét az rá fogadott volna.

 

Ugyancsak a harmadik napon K. Szabó Gabriella a 800 m döntőjében 2:08,26-os idővel, a negyedik helyen végzett.

Női rúdugrásban Garamvölgyi Petra megismételte tavalyi 2. helyét és ami biztató a junior VB előtt, hogy újból 4m-t ugrott.

 

Forrás: pvsk.hu

Szerző: Szabó Ferenc