Az Atomerőmű KSC Szekszárd nyerte meg az 51. Sió Kupát

2020. szeptember 20. 18:32 2020. szept. 20. 18:32

Megtartották a hétvégén Szekszárdon az 51. Sió Kupa női kosárlabda-tornát. A szervezők hét csapatot hívtak meg, ám a játéknapokra négy együttes maradt, a járványhelyzet a fővárosi csapatok utazását meghiúsította. A tornát végül a hazai együttes, az Atomerőmű KSC Szekszárd nyerte veretlenül.

Szigorú intézkedések mellett rendezték meg szeptember 17-19. között az 51. Sió Kupa elnevezésű női kosárlabda-tornát Szekszárdon. A rendezvényen eredetileg hét csapat vett volna részt, ám a fővárosi együttesek - az NKE-FCSM csata, az ELTE BEAC Újbuda és a Vasas Akadémia - a járványhelyzet miatt lemondták a lehetőséget az utolsó pillanatban, így végül csak négy csapat - a házigazda Atomerőmű KSC Szekszárd, az UNI Győr Mély-Út, valamint a PEAC-Pécs és a PINKK - Pécsi 424 - játszott. A PEAC azt is jelezte, hogy ők csak két meccset játszanak, így jelentősen változott a kupa lebonyolítása, ahogy ezt a találkozó előtt a teol.hu is megírta. (A tornát egyébként 51 éve Szabó Ödön egykori edőz indította útjára, napjainkban már az unoka - Szabó Gergő - szervezi a tornát, aki éveken keresztül az NB I-es kosárlabdamérkőzéseken fújta a sípot.)

A játékosok a sportcsarnok hátsó bejáratán át közlekedhettek maszkban, a közlekedésük is szabályozva volt - öltöző, kispad, palánk -, a pécsi játékosoktól pedig megtudtuk, a csütörtöki és szombati meccsnap között pénteken Pécsen lehetőség szerint csak az otthonukban tartózkodtak a járványhelyzet miatt. 

A nyitó mérkőzést a PEAC-Pécs és a Győr játszotta, szoros küzdelemben 76-73-ra nyertek Iványi Dalma győri tanítványai. A csapat vezetőedzője örült a sikernek és elmondta, hogy a végjátékot jobban bírták fizikálisan a PEAC-nál. A pécsi csapat részéről Csirke Ferenc pécsi mester úgy vélekedett, hogy van még javítanivalója az együttesnek.

A Szekszárd-PINKK meccset a vendéglátók nyerték meg 99-58-ra, a tolnai csapat mestere, Djokics Zsejlko elmondta, sikerült minden játékosának lehetőséget biztosítania, a bizalmat a csapat pontokkal hálálta meg.

A pénteki napon csupán egy meccset játszottak (a győri és szekszárdi csapat mérkőzött meg egymással, az utóbbi győzött 74-68-ra, bár a győriek játékosa, Dubei Debóra volt a legeredményesebb dobójátékos).

A szombati zárónapon a PINKK-Pécsi 424 játszott a győriek ellen, Iványi Dalma (aki a PINKK-et anno életre hívta, de már a győri csapatnál dolgozik egy ideje) sok fiatalt küldött a pályára. A meccs végeredménye szoros lett, 60-58-ra nyert az UNI Győr Mély-Út csapata. A torna utolsó összecsapását a Szekszárd és a PEAC-Pécs játszották, végül a hazai gárda győzedelmeskedett 68-63-ra. sarok Nikiék közel fél órán keresztül vezettek, de a negyedik negyedben a vendéglátók mindent egy lapra tettek fel, mert a Sió Kupa megnyerése volt a céljuk. ezt el is érték, zsinórban negyedjére vitte el a kupát a hazai együttes, a torna 51 éves történetében ez a nyolcadik alkalom. A pécsi együttesek az összesítésben harmadik és negyedik helyen végeztek. 

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy a világjárvány miatti nehézségek és az emiatt kialakult bizonytalanság ellenére sikerül megrendezni a kupát – mondta Szabó Gergő, a KSC ügyvezetője. – Külön köszönöm a Győr, a PEAC és a PINKK csapatának, hogy az utolsó pillanatig kivártak és kitartottak. A Sió-kupa a szívügyünk, már csak azért is, mert 1970-ben nagyapám, néhai Szabó Ödön indította útjára ezt a tornát, amelynek megrendezése korábban is többször veszélybe került, ám a nehéz időkben dr. Sólyom Bódog, örökös tiszteletbeli elnökünk tett sokat azért, hogy ne szakadjon meg ez a több mint fél évszázados tradíció”

– fogalmazott Szabó Gergő a csapat honlapján még a torna megkezdése előtt.

 

Szerző: Szabó Ferenc

Címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

Forrás: Pécsi STOP