Az élvonalban röplabdázik a PEAC női csapata a 2020/2021-es bajnokságban

2020. június 12. 13:05 2020. jún. 12. 13:05

Pécs városának az OB 1-es vízilabda-csapat mellett van egy újabb élvonalbeli együttese - jelentették be pénteken, a PEAC és a MCM Diamant Kaposvári Női Röplabda Club együttműködési megállapodásának aláírásakor. Az egyetem női röplabdacsapata az élvonalban indul a 2020-2021 évi bajnokságban.

Együttműködési megállapodást írt alá a Pécsi Egyetemi Atlétikai Club és a MCM Diamant Kaposvári Női Röplabda Club. Az aláírás előtt Szabó Tamás, a PEAC NB 2-es férfi csapat vezetőedzője és a szakosztály szakmai vezetője elmondta, elmúlt az az idő, amikor saját autókkal jártak mérkőzésre. Három éve látványsport lett a röplabda, azóta kapják a TAO-támogatást, aminek jelentős részét utazásra költhetik - mondta.

Azt is megtudtuk, hogy minden korosztályban, így az U13, U15-ben is nagyon sokan jelentkeznek lányok a PEAC röplabda szakosztályába. Van olyan csoport, ahol már két edzőre is szükség van. Újra figyelik az új érkező egyetemisták között röplabdát kedvelő és tudó diákokat, Kecskemétről már van is kiszemelt.

Fotó: Szabó Ferenc

Az egyetem általános rektor helyettese, dr. Betlehem József a rendezvényen arról beszélt, hogy az ifjúság formáláshoz hozzátartozik a sport. A kaposvári megállapodással nagyobb szerepet kap a röplabda az egyetemen belül, több ilyen együttműködésre van szükség. A legfontosabb, hogy a leírtak ne csak papíron maradjanak meg – fogalmazott.

A PEAC ügyvezető elnökétől dr. Ács Pongráctól megtudtuk, hogy a röplabdások már régebben letették az alapokat, 2007 óta keresik az utat az amatőr és a profi sport között. A működő 13 sportágban a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja számára a legmegfelelőbb megoldásokat. Hagyomány már Pécsett, hogy a kezdő sportolók helyi kötődésűek, többen közülük edzők lesznek, majd vezetők. Erre is több példa van a PEAC-nál.

Fotó: Szabó Ferenc

A megállapodás aláírásakor Orosz Ferenc, a Kaposvári Röplabda Akadémia elnöke arról beszélt, hogy 2011-től működik az akadémia 400 sportolóval. Várható, hogy érettségi után több Somogy megyei fiatal a pécsi egyetemet választja, és tudja segíteni a Baranya megyei röplabdások munkáját.

A PEAC NB 1-es női röplabdacsapat edzője, a negyedszázados sportmúlttal bíró Horváth Alexandra Kaposvárról érkezik. A kaposvári évek alatt egy rövid ideig Budapesten is játszott az extra ligában. Mint mondta, elsősorban a kiesét szeretnék elkerülni, de az ötödik helyet fogják megcélozni.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP