Az év legjobbjai - Szavaztak a sportszövetségek

2022. december 13. 16:40 2022. dec. 13. 16:40

A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai. Idén 58 sportág szövetsége válaszolt az MTI megkeresésére.

A voksolás történetében az abszolút csúcstartó Portisch Lajos sakknagymester, aki 23-szor lett első 1964 és 1994 között.
    

Az idei győztesek közül kiemelkedik a tájékozódási búvárúszó Balázs Péter 19. elsőségével, míg a curlinges Szekeres Ildikó 11. alkalommal, vegyes váltó partnere Nagy György, a teniszező Fucsovics Márton és a vitorlázó Érdi Mária tizedszer, a bridzsjátékos Fischer Brigitta, uszonyosúszásban Senánszky Petra, a sífutó Kónya Ádám és a sílövő Panyik Dávid egyformán kilencedszer bizonyult a legjobbnak.
    

Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmese, a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang, és a világbajnoki címet nyert Szilágyi Áron kardozó, Salim Omar tekvondós, valamint a vb-n és az Eb-n is verhetetlen kajakos Kopasz Bálint ugyancsak megtalálható a listán.  
    

A multisport Európa-bajnokság további győztesei közül a tornász Kovács Zsófia, valamint a kenus Bragato Giada, Nagy Bianka kettős szintén az élen végzett sportágában.
    

Labdarúgásban az RB Leipzig játékosa, Szoboszlai Dominik érdemelte ki az év legjobbja címet.
    A

legeredményesebb hazai klubok közül a Vasas hét, az Újpest hat, az MTK és a Ferencváros öt-öt, a Budapesti Honvéd pedig négy elsőséget mondhat magáénak.
    

Külföldi egyesület képviseletében hat versenyző zárt az élen.
    

Az olimpiai sportágak legjobbjai meghívást kapnak az M4 Sport-Az év sportolója gálára, január 9-én a Magyar Állami Operaházba.

A BMLSZ szavazó lapja szerint nagy a választék. Egy tucat kategóriában lehet válogatni. A jelőltek száma elég változatos. Példának emlithetjük, hogy a felnőtt férfi amatőr osztályokban játszok közül 8 játékost jelőltek. Van köztük a PVSK III.PEAC III. mohácsi és kozármislenyi játékos is. A női amatőr osztályban három játékost jelőltek, Simon Krisztina (PVSK-ÖTYE), Kakócz Kata Diána (Komló Sport KK), Boda Sára (Kozármisleny SE) sportolókat. Az amatőr edző kategóriában is széles a választék: Schäffer Balázs (Mohácsi TE), dr. Cselik Bence (PEAC II.), Moosz Milán (PEAC III.), Tóth József (Kozármisleny SE), Máté János (PVSK III.), Czukor János (Komló Sport KK), Kiefer Csilla (Kozármisleny SE). Az edzők nem csak trénerségükkel kerülhettek fel a szavazólapra. Czukor János, Komlón talán egyedül dolgozik azon, hogy az egykori bányász városban tartósan működhesen a női kosárlabada. Kiefer Csilla azon munkálkodik, hogy Kozármislenyben verjen gyökeret a női kosárlabada is. Az év női utánpótlás edzője kategóriában, Rátkainé Eördögh Edit (RA), Szentpáli Gergő (RA), Debreceni Eszter (PVSK) került fel a listára. Debreceni Eszternek, a pécsi utánpotlás nevelésben több szekrénnyi serlege gyülhetett össze. Eördög Edit sok-sok válogatott mérközés után fiatalok tömegével ismerteti a kosárlabada tudományát.

A PVSK kosárlabada utánpotlás szakosztály vezetője, Mintál Csaba, a PVSK internetes oldalán örömét fejezte ki, hogy a sportolóik nagyszámban felkerültek a BMKSZ szavazó listájára.

- Nagy öröm számunkra, hogy a jelöltek közel felét a PVSK adja. A pécsi egyesületekből érkező, a huszonnégy utánpótlás korú jelöltből tizenhárom pécsi gyökerű és külön öröm, hogy a tizenháromból tizenkettő PVSK kötődésű. Szerencsére, ez évek óta így van, a PVSK adja a Baranya megyei kosárlabda utánpótlás gerincét, a PVSK saját nevelésű gyerekekkel tudja felvenni a versenyt azokkal szemben is, akiknek lehetőségük van arra, hogy az ország minden pontjáról igazolják az ifjú tehetségeket. Baranya megye kosárlabda utánpótlás rendszerének működőképességét nagyszerűen bizonyítja, hogy az államilag elismert és támogatott Nemzeti Akadémia, valamint a PVSK, mint meghatározó nevelő egyesület mellett a kisebb lehetőségekkel bíró utánpótlás műhelyek is tudnak tehetségeket nevelni és ez megnyilvánul a jelöltek listáján is – mondta Mintál Csaba.