Csalódott az elhalasztott olimpia miatt, de sikerekre számít a tokiói játékokon Kenderesi Tamás

2020. március 24. 19:23 2020. márc. 24. 19:23

A pécsi ifjúsági olimpia bajnok, a riói olimpia bronzérmes és több nagy versenyen eredményes Kenderesi Tamás, a PSN Zrt. sportolója csalódott ugyan, de sikerekre számít az elhalasztott tokiói olimpián is. Érdekesség: páratlan évben eddig nem rendeztek olimpiát a játékok 124 éves történetében.

Mint ismert, kedden született a döntés, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel elhalasztják a 2020-as tokiói olimpiát. Ennek kapcsán beszélgettünk Kenderesi Tamással, aki kvótát szerzett az ötkarikás játékokra. A versenyzőt telefonon értük utol, megtudtuk, önkéntes karanténban tartózkodik otthonában.

- Hogyan teltek az elmúlt hetek?

- Januártól két alkalommal voltunk Thaiföldön, egyszer két, másszor három hétre. Hétközben két vízi és egy szárazföldi edzésen vettünk részt, vasárnap, volt szabadidő, de inkább a fáradalmakat pihentük. Az edzések mellett szoktuk a 6 órás időeltolódást is, ami Tokióban is van.

- Hol értesültél az olimpia halasztásáról?

- Már itthon. Hozzáteszem, hogy napjainkban rengeteg fals hír jelenik meg, itt a koronavírussal kapcsolatos szóbeszédekre is gondolok. Sajnos az olimpia halasztása igaz. Február elején még biztosak voltunk, hogy lesznek nyári játékok. Egy sportoló egy világversenyre mindig úgy készül, hogy a tervezett időpontban pályára lép. Aki nem így gondolkodik, annál az eredmények elmaradnak. Én még fiatal vagyok, szeretnék még több olimpián is versenyezni.

- Több idősebb versenyző van a magyar úszó válogatottban, gondolok Hosszú Katinkára, Cseh Lacira, ők hogyan gondolkodnak?

- Nekik sokkal nehezebb.

- A halasztásba mennyire vonták be a magyar sportvezetőket?

- Egy eligazításon hallottuk, hogy az úszó szövetség elnökét, Wladár Sándort megkérdezték, akkor még 95 százalék a rendezés mellett döntött.

- Az önkéntes karanténban egy élsportoló mit tud csinálni?

 -  Nem sokat. A szövetségben szervezik az edzési lehetőségeket. Nekünk fontos a vízi és a szárazföldi edzés egyaránt. Két hét kihagyás esetén négy hét kell ahhoz, hogy formába lendüljünk. Mi úgy készülünk napjainkban, hogy Budapesten augusztus 17-30. között úszó-vízilabdázó Eb lesz. Ezt még nem halasztották el.

- Édesanyád többször megszólalt támogatólag, mit mondott a tokiói olimpia halasztása miatt?

- Most is, mint régebben mindig biztat és mellettem van. Edzőm, Tari Imre és édesanyám is tudja, hogy számomra a második olimpiámon célom egy fényesebb érem szerzése, mint Rióban.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP