Csonka bajnokság, eredményhirdetés nélkül - a koronavírus elvitte a bajnokot és a kiesőt is

2020. március 20. 19:25 2020. márc. 20. 19:25

A világjáró koronavírus mindegyik sportágban győzedelmeskedett. Nemcsak Magyarországon, az összes földrészen támadásba lendült. Pécs három élvonalban játszó kosárlabda-csapatát is érintette a kór, már ami a bajnokságot illeti. A PVSK-Veolia szerencsés esetben dobogós helyen is végezhetett volna. A PINKK-Pécsi 424 a kiesést úszta meg. A PEAC középcsoportban fejezte volna be a küzdelmeket, ha nincs a vírus támadása.  

A PVSK-Veolia az NB 1. férfi kosárlabda-bajnokság  2019-2020 évi bajnokságban két vezetőedzővel dolgozott. Egy ős pécsi kosaras, Csirke Ferenc vezetőedző az elmúlt bajnokságban nemzetközi kupasorozatba vezette csapatát, annak történetében először. A tréner idei bajnoksága remekül sikerült, zsinórban nyerték  Budimirék a mérkőzéseket. Volt olyan időszak, amikor a csapat a bajnoki tabella élén volt.

Ezt követően novemberben váratlan vereség Oroszlánytól, Kaposvártól és másoktól. Az okokról azt tudtuk meg, hogy sok a sérült és a csapat nem fiatal. Azt mindenki cáfolta, hogy anyagi juttatások elmaradása volt az oka a hullámvölgybe kerülésnek. A férfi kosárlabdázok vezetése év végén edzőcsere mellett döntött.  Csirke Ferencet, Dragan Aleksic váltotta, aki a PVSK színeiben sok örömet szerzett a szurkolóknak. Dragan edzőként is több magyar csapatnál megfordult sikerrel.

A szerb származású, közel 50 éves szakember  hamar felrázta Diggset és társait. Siker Szegeden, győzelem a Lauberben a Kecskemét ellen, hatalmas siker Körmenden egy pontos győzelemmel. Évekre emlékezetes zalaegerszegi mérkőzés két hosszabbítással. A bajnokság szokatlan befejezésénél a PVSK-Veolia a tabella 5. helyén zárt. Pongó Mátéék a Körmend ellen elért siker birtokában jelentős célokkal várhatták volna  a rájátszást. Mi lett volna akkor, ha lejátsszák a bajnokságból vissza lévő mérkőzéseket, mi lett volna  a rájátszásban - ezt nem tudjuk meg. Annyit tudunk, hogy hivatalos végeredmény nélkül a PVSK Veolia a 2019-2020 évi bajnokságot 5. helyen zárta. Hasonló eredményhirdetés 1933 óta, a bajnokság kezdete óta nem volt.

PVSK-Veolia - Fotó: Pécsi STOP

A PEAC PÉCS női NB 1-es kosárlabda-csapata a 2019-2020 évi bajnokságban játszott emlékezetes mérkőzést. Tavaly december 1-én  Pécsett a Lauber Dezső sportcsarnokban  Udodenko, Bravard és társai a harmadik negyedben nyújtott sziporkázó játékkal verte a listavezető Sopront. A PEAC-ot dicséri, hogy Fegyverneky Zsófiék egyetlen vereséget szenvedtek el. Volt jelentős nagyarányú győzelmük is a BEAC -ELTE ellen. A mérkőzésen az amerikai Conwright parádézott, ám Udodenko ezen a mérkőzésen is bizonyította, hogy nem véletlenül idegenlégiós. Tegyük hozzá, hogy az egyetemistáknak volt átlagszínvonal feletti teljesítményük. ezekről irtunk fent. Az már kevésbé jó, hogy az átlag teljesítményük messze átlag alatti. Az MKOSZ posztonkénti ranglistáját figyelve PEAC-Pécs játékost 1-8 között keveset találtunk. 

Nem véletlen, hogy a szurkolók mérkőzésről mérkőzésre pártolnak el a PEAC mellől. Szomorkodhatunk, hogy napjainkban a pécsi együttesből már senki nem kap meghívást Székely Norbert csapatába, a  magyar válogatottba. Gyógyír lehet, hogy Raksányi Krisztina egykori sikeres pécsi játékos ott van. Ott van Kiss Virág, aki magasságával még sok sikert érhet el, igaz nem Baranyában, hanem Tolna megyében. Ott van a válogatottban Zele Dorina is, akinek rövid ideig szintén Pécs volt az otthona.

Nagyon kerestük, hogy a magyar játékosok közül ki nyújtott átlag feletti teljesítményt, Wentzel Nórát dicsérhetjük. Sok lehetőséget kapott edzőjétől, Meszlényi Róberttől. Sok pontot is dobott. Fiatal korosztály tagja, Nóriban nagyon sok van, csak maradjon Pécsett.

PEAC-Pécs - Fotó: Pécsi STOP

A PINKK Pécsi 424 női NB 1-es kosárlabda csapat 2019-2020 évi teljesítményének értékelése előtt egy nosztalgiázás. A nagy pécsi arany kosárlabdakorszak után, Iványi Dalmával sikerült a 2013-2014. évi bajnokság megnyerése, a csapat ünnepelhetett bajnoki címet is. Az együttes a nemzetközi kupában a Moszkvai Dinamót is verte.

Közel 6 éve azonban nincs előrelépés Pécsett a női kosárlabda terén. A PINKK a bajnoki cím megnyerése óta idegenlégiósokkal megerősítve is a bajnoki tabella hátsó részén helyezkedik el. Általában kevés NB 1 -es szintű játékossal rendelkeznek. Ezért írhatjuk, a kispadjuk nagyon rövid.

PINKK Pécsi 424 - Fotó: Pécsi STOP

A PINKK csapatából ketten húzták a többieket, az amerikai Landry és a német Stach. A két játékos  eredményességi mutatója majd minden megmérettetésen az élen van. Például Landry és Stach átlagban 35 percet töltöttek a pályán. Az amerikai a pontszerzésben is remekelt, a magyar bajnokságban kevesen mutattak jobb teljesítményt nála. Játszottak emlékezetes mérkőzést a hölgyek, amikor Budapesten 5 játszmában verték a BEAC csapatát.  Emlékezetes mérkőzés ebben a bajnokságban több nem lesz, mert az MKOSZ befejezettnek tekinti a versenyzést. Nincs bajnok, nincs kieső. A kieső kérdése a PINKK-et érinthette volna, mert a finisben lejátszandó mérkőzések eredményeit senki nem látta előre, a tippelés is nehéz lett volna. Azt leírhatjuk, hogy az edzőváltás után, Vanja Miljkovic megtanította a lányokat küzdeni a negyedik negyedben is. 

A jelenlegi helyzet az, hogy Pécs városának továbbra is két NB 1-es női kosárlabda-csapata van, a 2020-2021 bajnoki évre is. A szurkolók talán egy csapatnak jobban örülnének - a Lauber Dezső sportcsarnokban, vagy Kozármislenyben -, és annak is, ha a Sopronnak, Szekszárdnak méltó ellenfele tudna lenni egy új pécsi együttes a palánkok között. 

 

Szerző: Szabó Ferenc

 
Forrás: Pécsi STOP