Egy hirdetéstől az élvonalig – a női foci pécsi gyökerei

2020. május 14. 14:39 2020. máj. 14. 14:39

A sporttörténészek véleménye szerint Pécsről indult 50 éve a magyar női labdarúgás. 1970-ben egy pécsi kislány hirdetést adott fel az Ifjúsági Magazinban futballozni szerető társakat keresve. Hamarosan megszerveződött az első női focicsapat, a folytatásban pedig a meghatározó játékosok közül többen is elindultak Pécsről a válogatott felé.

Az biztos, hogy Pécsett is 1970 ben szerveződtek kispályás csapatok, majd 1989-ben megalakult a Dohánygyár színeiben a női együttes, tudtuk meg Hunyadi Tibortól, aki kezdetektől több éven keresztül edzősködött a pécsi női csapatoknál, és napjainkban is figyelemmel kíséri a női focit.

A sportember hozzátette, hogy bármilyen hihetetlenül is hangzik, az első női labdarúgó mérkőzést Magyarországon több mint 100 évvel ezelőtt, 1912-ben játszották Szegeden, Brauswetter Boriskának köszönhetően. Az alapvető indok ugyanaz volt, mint az angol Dick, Kerr & Co. labdarúgó csapat esetében: a hölgyek bizonyítsák egyenjogúságukat.

Sajnos keveset lehet tudni Brauswetter Boriskáról. Annyit bizonyosan, hogy egy órakészítő családból származik. Valószínűsíthetően férjhez ment, és megváltoztatta nevét, mindenesetre teljesen eltűnt a labdarúgásból. Hunyadi Tibor, aki jelenleg az FTC női labdarúgó csatának játékos megfigyelője, úgy látja, az eredmények figyelését és rögzítését 1970-től mondhatjuk hitelesnek.

Fotó: Hunyadi Tibor

Közel két év tízeden keresztül intézmények, cégek kispályás labdarúgó csapataiban rúgták a labdát a hölgyek. Különböző megmérettetéseket rendeztek, például Gyöngy Kupa néven közel egy évtizeden keresztül kispályás tornán vettek részt a lányok, asszonyok. Előfordult olyan is, hogy nemzetközivé tornászta fel magát a kupa.

A Pécsi Dohánygyár 1989-ben alapította meg női labdarúgó csapatát, az együttes elindult a Nemzeti Bajnokságban. Edzőjűk Hunyadi Tibor volt, aki szakmailag több mint két évtizeden keresztül irányította a pécsi élvonalban játszó női labdarúgó együttest.

Hunyadi hangsúlyozta, abban időszakban nem volt TAO, nem volt MLSZ és tévéközvetítési támogatás sem. A Dohánygyár és más cégek nyúltak a zsebükbe és támogatták a női labdarúgást Pécsett.

A női labdarúgást Baranyában Ferenc Éva nélkül nem lehet elképzelni. Éva 11 évesen fiú csapatban kezdett el játszani. Napjainkban, közel a hatvanhoz, a Tolna megyei labdarúgó bajnokságban játszó Görcsöny csapatában rúgja a labdát.

"Nem tudok labda nélkül élni. A karantén idején Szalántán, ahol tanítok és élek, lakásom közelében futottam. Napjainkban már megtaláljuk a lehetőséget, hogy egy kicsit focizzunk is. Általában csatárként játszom, mert a gyorsaságom kopott, de bal szélen még mindig eredményes vagyok. Rengeteg élményt gyűjtöttem a Sopiannae és a Fortuna, Szigetvár, Bonyhád csapataiban. Horvátországban is játszottam, elmondhatom, voltam idegenlégiós is"

– tudtuk meg Ferenc Évától. Annak kapcsán, hogy miért játszik Görcsöny a Tolna megyei bajnokságban, azt mondta: Baranyában van egy NB 2-es csapat MLE R-Bus Kozármisleny néven. Az MLSZ nem engedélyezte, hogy Baranyából két NB 2-es csapat legyen, így maradt a megyei bajnokság.

Meddig akarsz még focizni – kérdeztük a sportembertől.

„96 éves koromig, ezért minden megteszek, futok, focizok, lovagolok, kerékpározok. Sport nélkül idegbajos vagyok”

- jött a válasz.

Többeket a válogatott felé vitt az út Pécsről

Meghatározó játékosok közül többen is elindultak Pécsről a válogatott felé. A sort Godvár Kati kezdte, aki 2001-től 2010-ig a PMFC labdarúgója volt, majd az MTK-hoz igazolt. Pályafutását ASTRA HSC-ben fejezte be. A válogatottban hétszer lépett pályára, és három gólt szerzett. Emlékezetes gólját 2009. szeptember 2-án rúgta, egy gólzáporos találkozón Szerbia ellen, amikor a 90. percben a magyarok 8. gólját vágta az ellenfél hálójába.

Godvár Katalin (forrás: Facebook/Godvár Katalin)

Nagy Lilla édesapjától, Nagy Tamástól, a PMFC egykori játékosától és edzőjétől kedvelhette meg a labdarúgást. Leírhatjuk, lánya többre vitte, mint az apuka, amire Tamás nagyon büszke.

Lilla a PMFC-ben ontotta a gólokat, 2006-2010 között 91 mérkőzésen 86 gólt szerzett az MLSZ statisztikája szerint. A magyar válogatottban 28 alkalommal lépett pályára, ott is többször felkerült a góllővök közé. Az MTK színeiben 6 alkalommal bajnokit és 2 alkalommal kupát nyert. Jelenleg a DIGI TV sportműsorainak egyik szerkesztője.

Nagy Lilla (fotó: Facebook/Nagy Lilla)

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP