Élsportolók a Kenderesi testvérek: Tamás Tokióba, Péter Rigába repül

2021. július 19. 19:59 2021. júl. 19. 19:59

Bármilyen nehéz helyzet is volt a sportban a covid járvány miatt, a judosport egyik legfontosabb értékmérőjét és szakmai megmérettetését, az övvizsgát mindig megrendezték. A kötelező feladat mellett napjainkban már a versenyek is elindultak. A PVSK cselgáncsozói közül Kenderesi Péter, ifjúsági Európa Bajnoki részvételt is kiharcolt, mondta el lapunknak az edzője, Kersics Antal.

Kenderesi Péter (90 kg) a PVSK versenyzője Magyarországot képviselte az ifjúsági Judo Európa Kupán, és részt vett a csehországi Teplicében, és a horvátországi Porecsben rendezett versenyeken. Az ott elért eredmények alapján részt vehet az augusztusban rendezendő lettországi Rigában, az ifi Európa bajnokságon, kezdte a beszélgetést Kersics Antal vezetőedző.

- Peti két Európa Kupán is sikeresen szerepelt az utóbbi hetekben. A horvátországi Porecsben 9. a csehországi Teplicén, két helyet javítva, a 7. lett. Ő egyébként a válogatott kerettel készült eddig is, most eldőlt, hogy a jó szereplés eredményeként részt vehet a rigai Európa bajnokságon, amelyet augusztus 17 és 19 között rendeznek. Addig is komolyan készül, részben velünk, részben a kerettel, melynek során július 19-én Cegléden vesz részt a válogatottal egy összetartáson. Pécsett napi kettő, esetenként három edzéssel készülünk, és velünk jön majd az orfűi edzőtáborba is, ahol szintén folytatódik a felkészülése, mondta el lapunk kérdésére Kersics. 

- Augusztus 14-én utaznak Lettországba, természetesen minden járványügyi biztonsági intézkedést betartva. Bár a válogatottban kiváló edzők vannak, abban bízunk, hogy a PVSK edzői gárdájából is elkísérheti valaki, erre a sportolói pályafutását is befolyásoló eseményre. Úgy gondolom, ez a személyes jelenlét hasznos lehet, mind a fizikai, mind pedig a pszichológiai felkészítésében, folytatta a vezetőedző. 

-  Ugorjunk vissza az övvizsgához, az mit jelent?

 - Mindenki számára kötelező 10 éves kortól. A sportolók korosztályuknak megfelelő övért, citromsárgától a fekete színig tesznek elméleti és gyakorlati vizsgát. A tatamin, az életben minden hol szabályok vannak ezt be kell tartani - tudtuk meg a vezető edzőtől Kersics Antaltól. 

Beszélgetés közben megérkezett Kenderesi Péter ifjúsági válogatott cselgáncsozó, aki a családjával a Liszt Ferenc repülőtéren búcsúztatta testvérét, Kenderesi Tamást.

- Milyen mondatokkal indította Tokióba Pétert a család, kérdeztem?

- Semmilyen elvárásunk nincs. Utazás előtt rengeteget dolgozott. Edzőtáborból, edzőtáborba ment. Rutinos versenyző már, tudja mi kell a sikerhez. Kabalája biztos, hogy nincs mindig magában bízik, gondolom és tudom így lesz most is a 200 pillangón. 

- És Kenderesi Péter az elkövetkező években milyen versenyző lesz?

- Szeretném folytatni az eddigi sikereket. Több országos korosztályos bajnoki címem van. Európa Kupákon is nyertem érmeket. A Lettországi EB-n is jó lenne elől végezni. Addig is sok-sok edzés, Pécsett és a válogatott keretben.

A vezető edző, Kersics Antal arra kért, hogy három további versenyző nevét ne hagyjam ki, akik különböző keretekben válogatottak, ők Papp Eszter Dorka (78kg) Rácz Bálint (73kg) és Ligeti Márk (100kg).