Fegyelmi eljárást indít a FIFA a magyar–angol meccsen történtek miatt

2021. szeptember 4. 09:52 2021. szept. 4. 09:52

Zárt kapus meccsekkel, sőt, kizárással is büntetheti a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a magyar válogatottat az ultrák rasszista viselkedése miatt.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) pénteki közlése szerint a szervezet fegyelmi eljárást indított a csütörtök esti magyar-angol (0-4) világbajnoki selejtezőn tapasztalt rasszista szurkolói incidensek miatt.

A FIFA azt is közölte, változatlanul zéró toleranciát tanúsít a rasszizmussal szemben. Az Európa-bajnoki döntős angol válogatott játékosai ellenséges légkört tapasztaltak a telt házas Puskás Arénában rendezett csütörtök esti mérkőzésen. Ennek több játékos is hangot adott. Raheem Sterling, az angolok első góljának szerzője a találat után ünneplés nélkül tisztelgett koronavírusban 26 évesen elhunyt barátja előtt, miközben a magyar szurkolók kifütyülték és poharakkal dobálták. Az erről készült képek bejárták a világsajtót. Emellett petárdát is dobtak a pályára.

A FIFA szerint a magyar drukkerek gúnyosan adtak hangot a nemtetszésüknek, amikor a vendégcsapat játékosai rasszizmusellenes gesztusként féltérdre ereszkedtek a kezdés előtt, majd a gólok után műanyag poharakat és egyéb tárgyakat dobáltak a pályára, illetve rasszista rigmusokat ismételtek. A brit ITV és a Sky Sports televíziók riporterei láttak és hallottak olyan magyar szurkolókat, akik majomhangok utánzásával gúnyolták Raheem Sterlinget és Jude Bellinghamet, sőt, a Sky Sports felvételeket is mutatott az egyik ilyen nézőről.

Gareth Southgate szövetségi kapitány és Harry Kane csapatkapitány is elmondta, nem voltak tanúi rasszista incidenseknek, de ha mégis történtek ilyenek, az teljesen elfogadhatatlan, és büntetést érdemel. Az angol szövetség (FA) rendkívül kiábrándítónak nevezte a történteket, míg Boris Johnson brit miniszterelnök a közösségi oldalán azt írta: „teljesen elfogadhatatlan, hogy az angol játékosoknak rasszista inzultusokat kellett elszenvedniük Magyarországon”. A kormányfő is felszólította a FIFA-t, hogy „tegyen határozott lépéseket a felelősökkel szemben, annak érdekében, hogy ezt a fajta gyalázatos magatartást végleg eltüntessék a sportágból”.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pénteki közleményben azt írta, a pályára lépő, a fénygránátot és a poharakat bedobó szurkolók azonosítása zajlik, azok ellen pedig pert indítanak, és két évre eltiltják őket a stadionoktól. A nemzetközi szövetség előírásai szerint pontlevonással, zárt kapus mérkőzésekkel, sőt kizárással is büntethetik a magyar csapatot. Az európai szövetség (UEFA) júliusban három zárt kapus mérkőzésre – az egyiket két év próbaidőre felfüggesztve – büntette a magyar válogatottat, mert drukkerei diszkriminatív magatartást tanúsítottak a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság három csoportmeccsén.

Forrás: MTI