Fegyverneky Zsófia: "Baranyában, sőt, Tolnában is mindenki a MIZO-nak drukkolt"

2020. május 16. 11:35 2020. máj. 16. 11:35

Fegyverneky Zsófia 20 éve kosarazik, 10 évet Pécsett játszott, 10 évet pedig Sopronban húzott le.  10 éve házas, van egy ötéves kisfia. Meghatározó játékosa a Sopron Basket gárdájának, és a magyar válogatottnak is az volt, ahonnan azért vonult vissza, hogy többet lehessen a családjával. A 4-es számú mez tulajdonosával beszélgettünk.

Az irányító poszton játszó kosaras nem mondhatja senki, hogy egy vándormadár. Két évtized alatt három csapatban játszott: Pécsett, Sopronban és egy rövid ideig idegenlégiós volt a Gambrinus Brno csapatában.

Kérdésünkre elmondta, a 4-es számú mezt örökölte Pécsett, azt követően már kapta, de soha nem volt babonás.  Zsófi arról is beszélt, hogy két csapatának összehasonlítását soha nem szerette.  

"Közel 15 éve nagyon más volt minden a női kosárlabdában. Baranyában, sőt, Tolna megyében is mindenki a MIZO-nak drukkolt, azért volt négyezer szurkoló. Százak utaztak vidékre a mérkőzéseinkre, így volt ez a nemzetközi találkozókon is"

- meséli. Úgy látja, szurkolásban Pécs könnyebb helyzetben volt. Kétszer akkora város, mint Sopron, az egyetemisták sokkal többen vannak. A győzelmek rövid idő alatt ezreket hoztak a Lauber Dezső sportcsarnokba.  – Lehet, érdemes lenni sportlélektannal foglalkozóknak kutatni, miért volt ünnep Baranyában, amikor mi játszottunk – teszi hozzá. Napjainkban talán egy-két férfi kosárlabda csapat mérkőzésen van "fesztivál", ha mérkőzést játszanak.

Nem sok csapat dicsekedhet azzal, hogy kiharcolt, pályán eldőlt kupa győzelme van. A Sopron 2019-2020 évi MK győzelemét Pécsett szerezte meg.

- Ez lehet szerencse, de inkább azt mondom, a Diósgyőr, az MTK, a Szekszárd legyőzése kellett a sikerhez. Számomra kedves történet, hogy az újabb kupát Pécsett gyűjtöttük be – mondta ennek kapcsán a kosaras, akit arról is kérdeztük, hogy miért vonult vissza a válogatottból.

"Van egy ötéves kisfiam, és Dénes Gábor volt kosárlabdázó a férjem. Sokat nélkülöztek, az idő is halad. Éveken keresztül edzések, mérkőzések, utazások, nagyon rövid pihenőidőszakaim voltak. Ezen csak úgy tudtam változtatni, ha elköszönök a válogatottól. A Sopron Basket csapatában aktív játékos akarok maradni, és újabb kupa és bajnoki győzelmet szerezni."

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP