Fekete Tivadar: akkor vállaljuk az NB II-őt, ha meg tudjuk teremteni a feltételeket

2020. június 3. 10:50 2020. jún. 3. 10:50

A magyar labdarúgás harmadik vonalában eredményesen zárt Baranya megye. A PMFC kimagaslott az NB III mezőnyéből, a 2020/2021-es szezont már a másodosztályban játszhatják. A Szentlőrinc SE alig maradt el a megyeszékhely együttesétől. Ha meg tudják teremteni a feltételeket, akár két együttes is játszhat Baranya megyéből a második vonalban - tudtuk meg Fekete Tivadartól, a Szentlőrinc szakmai igazgatójától.  

- Fiatal labdarúgó szakember, de már gazdag életúttal rendelkezik.  Edzősködés a PMFC-nél, majd edzősködés az FTC korosztályos csapatánál, játékosmegfigyelő az MTK-nál, napjainkban pedig a Szentlőrinc SE szakmai igazgatója. Melyik csapatnál mit sikerült elsajátítani?

A PMFC volt számomra az a klub, ahol a ranglétrát edzőként végigjárhattam, az utánpótlás labdarúgásától sikerült eljutnom az akkor még NB I-ben lévő felnőtt csapatunk B csapatának vezetőedzői posztjáig.

 A Ferencváros megkeresésére sem játékos, sem edző nem gondolnám, hogy nemet mondhat. A munkásságom alatt ott tapasztaltam meg igazán, milyen egy igazi nagy klubhoz tartozni. Rengeteg olyan tapasztalatot tudtam gyűjteni, melyből a mai napig tudok profitálni. Csodálatos három évet tölthettem el zöld-fehér színekben. Büszkeséggel tölt el az is, hogy edzősködésem első szezonjában bajnokságot sikerült nyernünk a rám bízott korosztállyal.

Az MTK-nál a negyedik éve tevékenykedem, mint játékosmegfigyelő. Ez a klub számomra az, ahol nemcsak kiváló szakemberek, de remek emberek között tölthetem a mindennapjaimat.  Jó érzéssel tölt el az is, hogy évről évre közvetlen a szemem előtt válnak felnőtt profi labdarúgóvá az akadémiánkra kerülő fiatal tehetségek.

Ezzel párhuzamosan a Szentlőrinc SE a vágyak beteljesülése.

Minden szakmai igazgatónak olyan tulajdonost (szakosztályvezetőt) kívánok, mint a jelenlegi, aki közel húsz éve vezeti ezt az egyesületet. Minden szakmai elképzelésemet támogatja. Talán nem olyan rossz az általam kijelölt irány, mivel a tavalyi szezonban az NB III középcsoportjában ezüstérmet szereztünk, az idei bajnokságban pedig jogot szereztünk az NB II-ben való induláshoz. De ennél is nagyobb dolognak tartom, hogy ezt az NB III legfiatalabb átlagéletkorú csapataként értük el.

Fekete Tivadar (fotó: Facebook/Fekete Tivadar)

- Egy tévéinterjúdban úgy fogalmaztál, egyéniségeket keresel. Napjainkban nem nagyon találunk ilyeneket. Számodra a labdarúgásban ki az egyéniség?

Számomra az egyéniség az, aki a pluszt jelenti a csapatnak, ő az, aki eldönti a mérkőzéseket, a kritikus helyzetekben is mindig higgadt marad, illetve valahol a nézők számára is ők jelentik az örömöt.

Igen, egyre nehezebb egyéniségeket találni, felfedezni, mert a mai fiatalok, akik elkezdik a labdarúgást kevésbé kitartóak és céltudatosak. Manapság nem meglepő, hogy aki hat-hétéves korában elkezd focizni, gyakran előfordul, hogy 15-16 éves korára abbahagyja. Ez korábban elképzelhetetlen volt. Így nemhogy egyéniségeket, de évről évre egyre kevesebb felnőtt korú játékost kap labdarúgásunk.

- Nagy Dominikot te fedezted fel a magyar labdarúgás számára. A fiú most a görög bajnokságban játszik. Mit tartasz Dominik erősségének?

Nagy Dominikot hétéves korában igazoltam le Pécsre, hosszú éveken át nevelőedzője voltam. A Ferencvároshoz is együtt érkeztünk. Dominik az a játékos, aki minden fiatal számára példaértékű utat mutathat. Rengeteg akadályon és nehézségen keresztül jutott el oda, ahol most van. Ez is bizonyítja azt, hogy személyisége nagyon erős. Jelenleg Görögországban a Panathinaikos csapatában szerepel.

Nagy Dominik és Fekete Tivadar (fotó: Fekete Tivadar)

De szeretném megemlíteni Pávkovics Bencét, akinek szintén évekig edzője voltam, 11 évesen igazoltam Mohácsról Pécsre. Bence jelenleg az NBI-es Debrecen alapembere. Vagy az a James Manjrekar, akit szintén én igazoltam Pécsre 17 évesen. James jelenleg a dán elsőosztályú Midtjylland játékosa, illetve kanadai válogatott is lett egyben. Dominik mellett büszkén követem az említett két játékos karrierjét is.

- A Szentlőrinc csapatával az NB III közép csoportjában másodikak lettetek. Az MLSZ lehetőséget adott az NB II-es szereplésre visszalépések miatt. Mondhatjuk, hogy kemény védekezésre épülő csapatról van szó, gondolok a 10 kapott gólra 19 mérkőzésen. Hogy látod Havas Attiláék játékát?

Negyedik éve járunk azon az úton, amit szakmai igazgatóként elterveztem. Fiatal, motivált, céltudatos játékosok alkotják felnőtt csapatunk keretét. Ez évről évre tudatos kiválasztás eredménye. Most is sok 18-19-20 éves játékos van a keretünkben.

A tavalyi szezonban a csapatunk átlagéletkora 23,26 volt. Ezt a számot tovább tudtuk fiatalítani, mert az idei bajnokságban 21,52 volt. Ezzel a számmal a három NB III-as csoport legfiatalabb átlagéletkorú csapata lettünk.  Így még nagyobb sikernek tudom be azt, hogy NB II-be való indulási jogot szereztünk. Hosszú távon céljaink között szerepel még, hogy minél több saját nevelésű játékosunk kerüljön a felnőtt csapatunk keretébe. Ezért is fektetünk nagy hangsúlyt saját utánpótlásunk nevelésére, képzésére.

Információk szerint vállaljátok a magasabb osztályt. Mennyire kell erősebb csapatot építeni augusztusra?

Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy össze tudjunk állítani egy olyan NB II-es csapatot, amely ha elindul a bajnokságban, akkor tisztességesen tudjon szerepelni. De csak abban az esetben vállaljuk a magasabb osztályt, ha meg tudjuk teremteni a másodosztály feltételeit.

Szerző: Szabó Ferenc

 

 

 

Forrás: Pécsi STOP