„Földalatti mozgalomként” működött a szektorlabda elődje

2023. január 3. 16:01 2023. jan. 3. 16:01

A Baranyai színekben, szektorlabdában sikereket elérő versenyző, Pákai György, lett a sportága legjobbja Magyarországon, az MTI-hez küldött szakszövetségek szavazása alapján. A Marosvásárhelyen élő versenyző Erdélyből utazik rendszeresen a sikereket elérő helyszínekre. Gyozsán Zoltán DÖKE szakosztályvezetővel a beszélgetést azzal kezdtük, hogy megtudjuk hogyan lett a gombfociból, szektorlabda.

A sportág története 1989. szeptember 30-tól datálódik, ugyanis ekkor alakult meg a Magyar Asztali-labdarúgó Sportszövetség Budapesten, a II. kerületi Hazafias Népfront székházának dísztermében, amelyet Budapesten a Fővárosi Bíróság 1990. március 6-án vett nyilvántartásba, méghozzá sport tevékenységi körrel. Ezzel, hogy egy magyar bíróság – szakértők bevonása után – az asztali-labdarúgást sporttevékenységnek minősítette, megszületett az első sportág, amelyet magyarok adtak a világnak. Az asztali-labdarúgás elnevezés 2003-ban szektorlabdára változott. A vezetőség kérte az akkoriban illetékes Belügyminisztériumtól, hogy engedélyezzék a sportszövetségként való működésüket. Erre azonban többszöri kísérlet ellenére sem került sor. A sportág akkori irányítói azonban nem veszítették kedvüket, hanem – ha úgy tetszik – „földalatti mozgalomként” működtek, írták ki versenyeiket, az egyszerű meghívásos kupáktól, tornáktól kezdve a Nemzeti Bajnokságig bezárólag. Meghatározó jelentőségű esemény volt, hogy 1964-ben kiadásra került az első hivatalos szabálykönyv is, amely máig az alapját képezi a jelenleg érvényes, nemzetközileg is elfogadott játékszabályoknak.

A Tízek Bajnokságát megelőzően, november végén a Tőserdő Kupát Fülöp Elemér nyerte Pákai György előtt, az igazán erős játékosokat felvonultató versenyen, folytatta a beszélgetést Gyozsán Zoltán, majd elmondta, hogy . A komlói színekben játszó Pákai György rendkívül jó évet zárt. Romániai egyéni versenyt Pákai György nyerte meg – aki igazán sikeres évet tudhat maga mögött. Év Játékosa cím, magyar csapatbajnoki cím, román egyéni bajnok, megannyi hazai egyéni verseny győztese és dobogós helyezettje – ezt nehéz lesz túlszárnyalni jövőre, de aki ismeri Gyurit, az tudja, hogy ő pontosan erre készül.

2022-ben végre minden összeállt a komlói gombozók számára. 2013 után, 7-ik alkalommal került a bajnoki cím Komlóra. A II. osztályban is kihozták magukból az elvárható maximumot játékosaink, bronzérmet szereztek. Játékosaink az egyéni versenyeken remekelve alapozták meg a csapatsikereket – bízunk a jövő évi jó folytatásban.

Nagy gondunk, hogy hiányzik az utánpótlás. A fiatalok nem nagyon jönnek szektorlabdázni. Azon gondolkodunk, hogy teherautóra felrakva a pályát (asztalt) elmegyünk iskolákba bemutatókat tartani – mondta zárásként, Gyozsán Zoltán szakosztályvezető.

 

Szerző: Szabó Ferenc