Gyurkovics Ferenc súlyemelőt, 12 éve nem tudják túlemelni a dobogón

2022. december 3. 17:40 2022. dec. 3. 17:40

Gyurkovics Ferenc pécsi súlyemelő húsz év alatt 15 magyar bajnoki címet gyűjtött. A legújabbat a napokban, a 2022 évi magyar bajnokságon, Budapesten. Az egykori olimpikonnal beszélgettünk, aki már az ötödik ikszében jár.

 

Miért nincs ellenfeled? ­– kérdeztem a beszélgetés elején Gyurkovicsot.

 

- Nem balesetveszélyes sportág a súlyemelés. A módszertani szabályokat betartva az egyik legbiztonságosabb, robbanékony és maximális erőt fejlesztő mozgásforma, de kizárólag akkor, ha értő szakember tanítja és felügyeli a gyakorlatok végrehajtását, a sportolók pedig készségszinten megtanulják a speciális technikákat. Hangsúlyozom, hogy a szakemberek sokat tudnának tenni, hogy az én 109 kilómat a fiatalok megjavítsák. Azt kevesen tudják, hogy a súlyemelés a skandináv kézilabdasportban már nyolcéves kortól a felkészülés szerves része. Óriási előnyben vannak velünk szemben, hiszen ezt a speciális, bonyolult mozgásformát a leginkább fogékony korban kezdik elsajátítani. Ennek köszönhetően gyorsabban és stabilabban tanulják meg a súlyemlő technikákat. Ezzel a módszerrel a skandinávok elérik, hogy mire az erőfejlesztést el lehet kezdeni, már stabil technikai alapokkal rendelkeznek, így már lehet érdemben terhelni őket. Napjainkban, a Nemzeti Kézilabda Akadémián is dolgozok Balatonbogláron, itt megpróbáljuk a legújabb bevált módszereket alkalmazni a fiatal sportolók képzésben.

 

A veterán magyar bajnokot arra is kértem mondja el véleményét arról, hogy törölhetik az olimpiai versenyszámok közül a súlyemelést.

- Ez a gondolkodás szemben megy a mai világszemlélettel. Egyre többen versenyeznek a súlyemelőtermekben. Egyre többen válnak rabjának a súlyok emelésének. A dopping ügyeket nem a súlyemelés hozza előtérbe, hanem a benne dolgozó személyeke, őket kel eltávolítani.

A pécsi Súlyemelő SE 2022 évben a legjelentősebb versenyének, a pécsi nemzetközi súlyemelő versenyt tartotta, amit ősszel rendeztek. 2023-ban Pécsett, tavasszal a Savaira Kupa lesz a tervek szerint az első verseny – tudtuk meg a Pécsi Súlyemelő Egyesület elnökétől, edzőjétől, Gyurkovics Ferenctől.

 

Szerző: Szabó Ferenc