Honti Róbert: „lesz olyan versenyző, aki elvérzik ebben a várakozásban”

2020. április 29. 13:45

Több évtizeden keresztül a PVSK színeiben dolgozott Honti Róbert atléta, aki az 1968-as mexikói olimpián képviselte Pécset és az országot. Az aktív sportolás befejezése után is a baranyai megyeszékhelyen maradt, edzősködött és tanított a Jókaiban és az Árpád Fejedelem Gimnáziumban. Az olimpikonnal a halasztott olimpiáról és a koronavírus-járványról is beszélgettünk.

Honti Róbert (részlet a PVSK vele készített 2018-as riportjából)

Pécsről több atléta is indulhatott olimpián, 1968-ban Mexikóban érted szoríthattunk. Az olimpia évében 800 és 1500 méteren országos bajnok lettél, és jogot szereztél a világjátékokon való részvételre. Hogyan emlékszel vissza az ötkarikás játékokra?

77. évemet is letudva az ember egyre többet néz visszafelé, az olimpiák évében midig jobban jönnek elő az emlékek. A mexikói olimpiára ketten mint atléták utaztunk Pécsről (Lovász Lázár a Dózsából és én a PVSK-ból), valamint Tolnai Márta a PVSK tornásznője. Nekem 1968 az aranyévem volt: 800 és 1500 méterern senki sem tudott legyőzni ahol elindultam.

Az utazás 17 óra volt egy acapulcói kitérővel, a hatórás időeltolódáshoz való hozzászokás keserve és a kéthetes olimpiai faluban eltöltött karantén a diáktüntetésekből eszkalálódó zavargások miatt nem volt kellemes.

(Az olimpiai játékok előtt tíz nappal Mexikóváros Tlatelolco negyedében a mexikói hadsereg és a titkosszolgálat több száz, főleg ellenzéki diáktüntetőt ölt meg egy szabadtéri tömeggyűlésen – szerk.)

A faluban sok volt a pihenés és kevés a mozgás az egyetlen edzőpálya miatt. Az éttermet is sűrűn látogattuk, ahol a szokatlan ételek helyett sok fagylalt és gyümölcs fogyott, Coca-Cola is volt mindenütt.

A világ ismert és ismeretlen sportoló között lenni nap mint nap testközelben igazán óriási élményt jelentett. Aztán az első napi verseny, mellyel az MTV olimpiai közvetítéssorozata indult, az én 800 méteres rajthoz állásom volt, Vitray Tamás meg is említette egy könyvében. Akkor jelentkezett be a magaslat, 2200 méteren voltunk. Odacsapott mindjárt elsőre egy jókorát. Megrogytam, ez 1500-on is megismétlődött. Kudarc, de meg kell jegyezni, sokan mások is így jártak.

Honti Róbert az 1968-as mexikói olimpián

Az olimpián volt szerencsém látni a magasugrás új flopp technikáját a feltalálójától (Dick Fosbury, 224 cm), a 890 cm-es távolugrást (Bob Beamon), Zsivótzky Gyulát, Németh Angélát nyerni, Lovász Lázi bronzérmes dobását és Mark Spitzet úszni. A többi élmény sem volt mellékes.

Több év tízeden keresztül dolgoztál a PVSK atléta szakosztálynál. A versenyzők hónapokon keresztül készültek a legjobb formájukra legjobb időeredményre, ez az atlétáknál fokozottan így van. A tokiói olimpia halasztását atléták, hogyan tudták tudomásul venni?

Az olimpiai felkészülés az előző olimpia befejeztével indul testi és lelki feltöltődés után. A ciklusban többször kell a formát “kihegyezni” a kvalifikációs versenyek miatt. Ha végre meg van az indulási jog, akkor sincs pihenő, csak most az utolsó évben a pszichikai tréning kerül egyre inkább előtérbe. Természetesen a fizikumnak rendben kell lennie, ez alapfeltétel.

Az olimpiai versenyeken kell minden szempontból a csúcsformát hozni. Ez a tudomány és művészet, amit a versenyző és a felkészítő csapat együttesen oldanak meg. Nem is sikerül mindig. Némi bizonytalanság után jelentették be a halasztást egy évvel, ezt most feldolgozni szinte lehetetlen feladat. Egy időre, úgy gondolom, kiüresedik a versenyző. Ráadásul a körülmények csak nehezítik a talpra állást. Lesz olyan versenyző, aki elvérzik ebben a várakozásban, hiszen felkészülési versenyek sincsenek. A sportolóknak ez most tragédia.

 

A PVSK színekben több olimpikon is volt, például Solymossy Egon, Lovász Lázár és mások. Mi lehet az oka, hogy Baranya visszaszorult atlétikában?

Amíg Pécsett volt a vidéki atlétika egyik fellegvára (PVSK, Dózsa PEAC, Postás), addig minden atlétikai szakágban országos szintű versenyzőket adott a város. Sok futószámban volt a városból válogatott versenyző, sőt, országos csúcstartó is. de erős volt a dobó szakág is. A klubokban tekintélyes tudású edzők dolgoztak jelentő számú atlétával.

Az akkori időben mindenki munkaidő vagy iskolai munka után érkezett a pályára. A sport hobbi és szabadidős tevékenység volt. Ma már igen fiatalon (már akár 10 év alatt is) kezdik el az edzéseket. Sem a test, sem a lélek nem alkalmas a ma elvárható terhelésre, akár az edzésszámot akár a terhelést nézem.

A versenyzőket és az edzőket, de még a klubokat is a teljesítménykényszer vezérli munkájuk során, az elvárások és a türelmetlenség során sok a lemorzsolódás. Nem lesz belőlük felnőtt korú atléta. Talán ki merem mondani, hogy mesteredző atlétikában Pécsett nem egyhamar lesz. A PVSK-nak volt: Verbőczi József (sokunknak az edzője a kezdetektől) Az atlétika egyéni sportág, de felkészülni edzőtársak nélkül lehetetlen. A véleményem részben találgatás és nem ítélet a város atlétikájáról.

Koronavírus-járvány van a világ majd minden országában, mely sportolók százezreinek életét befolyásolja. Egy élsportolót, gondolhatunk Hosszú Katinkára vagy másokra, hogy tudják "tűzben" tartani izmaikat, hogy a visszatérés ne legyen kínszenvedés?

Remélhetőleg nem maga vírussal való megfertőződés, hanem a körülmények változása okozza most a legnagyobb gondot. Talán most lesz idő a testet és a lelket is másmilyen téren gondozni. Már említettem, hogy a feltöltődés után edzés és versenyéhség jelentkezik, amelyre építve alap lehet a jövő évi csúcsforma eléréséhez.

A PVSK aranygyűrűjét 1996-ban vetted át. Így a PVSK örökös tagja lettél, ez mit jelent számodra?

A PVSK-s örökös tagság kitüntető cím adományozása a sportkör részéről. Klubhűséggel, versenyzői eredményes múlttal, kimagasló eredményekkel és emberi tartással lehet elérni. Ha ezeknek a feltételeknek megfeleltem, akkor tisztelettel és alázattal köszönöm ezúton is. A PVSK teljes közösségének köszönhetem, hogy így élhettem le életem eddigi részét. Tanulmányaimat, munkahelyemet, családot és sírig tartó barátságokat köszönhetek a sportnak és a sportkörnek. Köszönöm, PVSK!

Szerző: Szabó Ferenc

 

Forrás: Pécsi STOP