Ifj. Csaba András: "a kajak-kenu egy nagyon melós sportág"

2020. május 1. 12:35 2020. máj. 1. 12:35

Az elmúlt néhány hónapban keveset olvashattunk a pécsi kajak-kenu sportról. Ennek oka elsősorban, hogy szép csöndben a versenyévadra készülnek a téli alapozás idején. A csapat utánpótlás tagjai az év jelentős részében Orfűn, novembertől márciusig pedig Pécsett készülnek. Akik ezt a sportágat válasszák, azokra sok munka vár, ha sikereket akarnak elérni, egyrészt mert Magyarország egyik siker sportjáról beszélünk, másrészt pedig önmagában is egy nagyon melós sportág - mondta a Pécsi Kajak Kenu Club vezetője, ifj. Csaba András.

- Édesapád mellett dolgoztál, aki évtizedeken keresztül nem hagyta elsorvadni Pécsett a kajak-kenu sportot. Az utóbbi éveket még együtt csináltátok, majd halála után, teljes egészében te vetted kezedbe ezt az irányítást. Mennyire nehéz most nélküle, hogy telnek a mindennapok.

Pár napja volt egyéves évfordulója, hogy itt hagyott bennünket édesapám, mindenki Bandi bácsija. Az év minden napja nehéz volt nélküle, nagy űrt hagyott maga után apaként és kollégaként is. Sokan megjegyezték: „hiányzik az a kedves mosoly, ami mindennap bearanyozta a vízitelepet…” Pótolhatatlan veszteség!

- A 2000-es években Babella Balázs volt kimagasló sportolója az egyesületnek, aki kajak négyes 200 méteren Európa- és világbajnoki címet is szerezett az egyesületnek. Mi történt azóta, ki a húzóerő az elmúlt években a fiatalok számára?

Balázs évekig dolgozott velünk, hozta a szebbnél-szebb eredményeket, de tény, ő csak részben volt pécsi, még ha van is családi köteléke, és a Pécsi Tudományegyetem hallgatója is volt, mégis, igazolt versenyzőnk, nem saját nevelés.

Balázs óta csak saját nevelésű versenyző hozza az eredményeket, ami egy fokkal nagyobb büszkeség, még ha nem is olyan magas szinten. Az elmúlt években, szépen nevelkedett az ifjúság, már Fodróczi Vilmos versenyzőnk is 29 éves idén, és még mindig, munka mellett is edz, és reméljük, versenyez is majd teljes gőzzel. Vilmos Egyetemi Olimpián, Universiadén és Világkupán képviselte egyesületünket, mely versenyekről 3. 5. és 6. helyezéseket hozott a sok hazai szép siker mellett.

ifj. Csaba András

Olimpiai Reménységek Viadalán Szigethy Virág, Meiszterics Luca és tavaly Holczer Ákos képviselte egyesületünket. Ákos első évesként döntőzni még nem tudott, de a lányok sok értékes eredményt értek el. Virág egyesben, továbbá párosban Lucával, illetőleg egy tiszaújvárosi társával 7 érmet szerzett nemzetközi porondon, közülük 2 aranyérmet is. Virág is, Luca is ma már egyetemisták, nem folytatták felnőtt szinten a kajak-kenu sportágat.

Az aktualitásra áttérve, a fent említett sportolók után, már nem, hogy minden évben van néhány utánpótlás válogatottunk a magyar keretekben. A 2019-es esztendőt Szmrtyka Hannah és Holczer Ákos és Weiling Zalán zárta a nemzeti csapat tagjaként.

- Mi a helyzet a felnőtt, vagy akar Masters korosztályban?

Fodróczi Vilmosról már beszéltem, ő már nemzetközi versenyeken sikeresen képviselte egyesületünket és továbbra is az a célja, hogy a legjobbak között diadalmaskodni tudjon. Ez újdonsült apaként, munkavállalóként nem lett könnyebb, de továbbra is, napról napra edz a sikerek érdekében. Hasonlóan aktív a mai napig, 30 év után is, több gyerekes családapaként Sánta Viktor is, aki a tavalyi Masters Világbajnokságon szerepelt kimagaslóan. A feltörekvő, fiatal felnőttek között Szmrtyka Rebeká (volt válogatott) és Krikler Zsombort kell megemlíteni, akik a fentiekkel együtt jó példával szolgálhatnak az utánpótláskorúak előtt.

- Egyik sportágnak se kedvez a koronavírus-járvány, sikerült megoldást találni az edzésekre, hogy ne sértsetek szabályt?

Sajnos ez most egy nagyon mostoha helyzet. A srácoknak kiosztottunk erőfejlesztő eszközöket, és napi szinten online edzésekkel próbáljuk Pozsgai Tamás edzőkollégámmal formában tartani a fiatalokat. Ez nem könnyű így.

- Reménykedjünk, hogy a járvány lecseng, érkezik a nyár. Ha a fiatal korosztályból valaki meg szeretne ismerkedni a kajak-kenu sporttal, hol jelentkezhet hozzátok és mikor?

Nagyon remélem, hogy minél hamarabb nyílhatnak a kapuk és újra fogadni tudjuk a sok fiatal, sportolni vágyó gyermeket. A közösségi portálon, e-mailben, és telefonon is elérhetőek vagyunk, de a személyes találkozás is lehetőség lehet egy ismerkedő beszélgetésre erejéig Orfűn, a vízi turisztikai központunkban. Amint lehetőségünk nyílik, toborzót és nyári Vízi Vándortábort is szeretnénk tartani a kajak-kenu szövetség támogatásával. 

Forrás: Ifj. Csaba András

- Pár éve sárkányhajó szakágban is versenyzett a club, van most ilyen csapat nálatok?

Igen, amikor Európában is megjelent a sportág, nálunk is kialakult egy főként volt versenyzőkből álló csapat, akik pár évig edzettek, szerepeltek együtt, majd sajnos feloszlott. Pár éve azonban ismét elkezdődött a sárkányhajós élet Pécsett, illetőleg Orfűn.

A Pécsi Építészkörrel közös csapatunk van, mely részben volt kajak-kenusokból áll, de sok olyan sportoló is ül a hajóban, akik csak mostanság ismerkedtek meg a sportág szépségeivel. Együttműködünk, most már több éve a Pécsi Tudományegyetem sportirodájával, így a közös versenyrendezéseken túl, hallgatói és dolgozói sárkányhajó csapata is van a PTE-nek, akik rendre szép sikereket érnek el.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP