Ifj: Rátgéber László: sok bemutatkozás után volt az első kérdés, hogy "az edző fia?”

2020. június 6. 17:21 2020. jún. 6. 17:21

Két gyermeke van a Rátgéber-házaspárnak, mindketten sportolnak és tanulnak. Az apa, Rátgéber László 27 évesen bajnokságot nyert 1993-1994-ben a PVSK-MIZO NB 1-es női kosárlabda csapatával.  Az édesanya, Csák Magdolna kilenc alkalommal örülhetett bajnoki címnek a pécsi élvonalban játszó női kosárlabda csapattal. Nagyobbik gyermekükkel, Rátgéber Lacival beszélgettünk.

- Szinte hihetetlennek tűnik, hogy az idősebb Rátgéber gyermek már 23 éves. A szüleid távol tartottak a szerepléstől a médiától, így gondolod te is?

Annak ellenére, hogy sok olyan képre bukkanok rá mostanában, hogy a csapattal együtt én is a Széchenyi téren állok a tömeg előtt, úgy gondolom, hogy sosem voltam sem én, sem az öcsém mutogatva, reklámozva a médiának.

- Ez előny vagy hátrány?

Nagyon hálás vagyok a szüleimnek emiatt. Sosem éreztem úgy, hogy a nevem, a szüleim neve egy olyan dolog, amivel kérkedni vagy visszaélni kellene. Régebben sok bemutatkozás után volt az első kérdés az, hogy „az edző fia?”, de mára, főleg, hogy Pesten tanulok, ezek a számomra kellemetlen szituációk száma minimálisra csökkent.

Ifj. Rátgéber László (fotó: ifj. Rátgéber László)

- Édesanyád, Csák Magdolna 125 alkalommal játszott a magyar válogatottban, édesapád edzői sikereit hosszú lenne felsorolni. Ma már felnőttként mennyire emlékszer vissza sikereikre, mennyire volt hatással rád a sok érem, a rengeteg serleg?

A legfelejthetetlenebb élmény számomra biztosan a salamancai Euroliga-győzelem, de jól emlékszem édesanyám búcsúmérkőzésére is. A sok-sok érem és serleg arra tanított meg, hogy megéri küzdeni és sosem szabad feladni, a kemény munka pedig mindig meghozza gyümölcsét.

Ifj. Rátgéber László és édesanyja (fotó: ifj. Rátgéber László)

- Hogyan telnek napjaid?

Többnyire tanulásból és tervezésből állnak. A 8. félévemet fejezem be a BME Építészmérnöki Karán, ahol a nagyon sok feladat miatt háttérbe kellett, hogy szoruljon a sportolást. Ennek ellenére próbálom nem megszakítani a kapcsolatot a kosárlabdával, az egyetem amatőr bajnokságában játszottam a karanténig.

A karantén mindenkinek nehéz időszak volt, nekem is, de több időt tudtam tölteni a családommal, a kiskutyámmal, és ennek nagyon örülök.

- A nyárra van már terve a Rátgéber családnak, vagy mindenki külön-külön pihen?

Az élet egy percig nem áll le, a Rátgéber család sosem pihen. Szeretnénk eljutni Horvátországba nyaralni, de jelen pillanatban még nem tudni, hogy lesz-e erre lehetőség. Viszont július második felében ismét lesz nyári tábor, augusztustól pedig indul az alapozás.

Apa és fiai (fotó: ifj. Rátgéber László)

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP