Karanténban izzadnak a komlói idegenlégiósok

2020. április 9. 16:07 2020. ápr. 9. 16:07

Baranya megyében több élvonalban játszó csapat szórakoztatta a szurkolókat. Az elmúlt években  Pécs volt a női kosárlabdázás magyarországi fővárosa.  A koronavírus-járvány azonban padlóra küldte minden sportág művelőjét. Így van ez Komlón is, ahol a járvány kitörése előtt a férfi kézilabdacsapat sokban hasonlít az egykori pécsi Iványi Dalma vezette gárdához.  A Sport36-Komló vezetőedzőjével beszélgettünk a kényszerű szünetről.

Évek óta a Sport36-Komló vezetőedzője vagy, előtte a csapat játékosa is voltál. Komló történetében talán ilyen sokáig senkinek nem sikerült a kispadon maradnia. Neked mit kellett tenni, hogy a csapatvezetői elfogadják munkádat, sikereidet?

Azt szoktam mondani a játékosaimnak is, hogy a munka nem hazudik. Az elvégzett munkában hittem és hiszek most is. Ezt látják és tapasztalják Komlón is, biztos, hogy ez is szerepet játszik, abban hogy 2016 óta vezethetem a csapatot. Akkoriban lehet, sokan csodálkoztak, hogy ilyen fiatalon kinevezetek a felnőtt csapat élére, de a vezetők ismerték az ambíciómat. Örülök neki, hogy ezt a bizalmat meg tudtam hálálni. Egyébként még 2002-ben játékosként kerültem ide, szóval elég sok mindent megéltem már itt.

A bajnokság szünetel a koronavírus miatt, teljesítményetek 18 forduló után 50 százalékos, 8 győzelem, 8 vereség, 2 döntetlen. Az eddig lejátszott mérkőzéseket a 2019-2020 évi bajnokságban hogyan értékeled?


A középmezőnyhöz tartozunk, ami a lehetőségeinket tekintve nagyon jó. Szoros a mezőny, kiélezettek az összecsapások, egy-egy pontok döntenek a helyezésekről. Az eddigi mérkőzéseink rendben voltak. A nyáron nagyobb volt a mozgás a keretben, ezért kicsit döcögősen kezdtünk, de aztán rátaláltunk a helyes útra. Jó lenne a folytatni ezt a szereplést.

A magyar sport történetében ilyen járvány még nem volt. Ti hogyan készültök az esetleges folytatásra? Különösképpen az idegenlégiósok mit tudnak  otthonukban  csinálni?

Egyelőre még nincs döntés, ezért mi úgy készülünk, hogy ha folytatódna a bajnokság, akkor arra megpróbáljunk készen állni. Ez most mindenkinek nagy kihívás. Edzőknek, játékosoknak, klubvezetőknek egyaránt. A játékosok folyamatosan kapják az egyéni programot, de azért ez merőben más mint amihez hozzá vagyunk szokva. Elsősorban azért, mert senki nem tudja, hogy meddig kell így edzenünk. Nekik is ugyanúgy hiányzik, a labda, a terem, a csapattagok, az edzések és a mérkőzések, mint nekem.

Kilvinger Dávid (fotó: Pécsi STOP)

Az idegenlégiósoknál még nehezebb a helyzet, mert otthon karanténba kerültek (14 illetve 28 napra), korlátozottak a mozgási lehetőségeik. De azért az edzők roppant kreatívak tudnak lenni ilyen helyzetben, szóval izzadnak ők is.

A Magyar Kosárlabda Szövetség befejezettnek nyilvánította a bajnokságot. Nem hirdetnek bajnokot, kiesőt. Kézilabdában elképzelhető ilyen döntés?

Elképzelhetőnek tartom, hogy nálunk is hasonló döntés lesz. Külföldi példákat is figyelve, több helyen befejezettnek nyilvánították a bajnokságot, volt ahol hirdettek bajnokot, míg máshol törölték az eredményeket. Akadnak azonban olyan bajnokságok, ahol még szintén kivárnak, és alapvetően folytatásban gondolkodnak - ilyen a Bundesliga. Láthatjuk, hogy az EHF minden elkövet azért, hogy a Bajnokok Ligáját folytatni tudják, nehéz most jó döntést hozni. Az biztos, hogy ebben a bizonytalanságban nem igazán lehet tervezni.

Emlékeim szerint nagycsaládos vagy. A koronavírus miatti, óvodai és iskolai szünetben  hogy telnek a napjai egy élvonalbeli kézilabdaedzőnek? 

Négy fiam van, akik közül 3 kicsi (egy 3 éves, az ikrek pedig 2 évesek) és egy nagyobb, aki már iskolás. Ők biztos örülnek, hogy többet látnak most, jut idő velük is foglalkozni. Mozgásban tartanak, nem panaszkodok. Igyekszünk tartalommal megtölteni a napjainkat. De természetesen mindemellett szakítok időt a kézilabdára is.

Az EHF mesteredzői képzésén tanulok, oda most van időm megírni a szakdolgozatot és házi dolgozatokat. A lejátszott bajnoki mérkőzéseinkkel is többet tudok foglalkozni. Egyénre szabott edzésterveket kapnak a játékosok, ezzel is folyamatosan dolgozni kell. Szóval nem marad ki a napjaimból a kézilabda sem, de azért hiányzik az edzésekkel és mérkőzésekkel járó mindennapos munka.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP