Kenderesi Péter judo VB aranyat nyert

2022. augusztus 30. 16:54 2022. aug. 30. 16:54

Három év kényszerszünet után, augusztus 24. és 28. között Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban rendezték meg a korosztályos judo ifjúsági világbajnokságot, amelyen részt vett a PVSK versenyzője, Kenderesi Péter is. A pécsi fiú a magyar judosport első férfi világbajnoki győzelmét gyűjtötte be ifi kategóriában.

Ez az első magyar vb arany a fiúk között ebben a korosztályban, a lányok nyertek már aranyat, a fiúk ezüstöt és bronzot, de első helyen most végzett először magyar versenyző Peti személyében – kezdte a beszélgetést Kersics Dávid, a PVSK edzője, aki a VB-n akkreditált edzője volt a fiatalabb Kenderesinek és a versenyek alatt végig a buborékban tartózkodott. A szarajevói versenyen Péter aranya mellett 50 kilós kategóriában, Kollár Sebestyén egy ezüstérmet szerzett. A lányoknál egy ötödik hely volt a legjobb helyezés. Kersics Dávid edző azt is elmondta, hogy édesapja Kersics Antal is foglakozik Kenderesi Péterrel. Általában akkor amikor egyetemi elfoglaltságok miatt a délelőtti edzéseket kénytelen kihagyni. A Boszniai VB-re a kvóta szerzési folyamatban Péter több kupát, érmet, pontot szerzett. Az előirt követelményeket messze túl teljesítette, hangsúlyozta trénere. A 2022 évi ifjúsági cselgáncs világbajnokságon 12 magyar versenyző indult. Több súlycsoportban nem sikerült kvótát szerezni, többek között 81 és 66 kilósok között sem, mondta Kersics Dávid.  Megtudtuk, hogy az új világbajnok a verseny után nem kapott pihenőt. A két hét múlva Prágában kezdődő junior Európa bajnokságra készül. A héten már a tatai edzőtáborban is lesznek foglakozások. Kérdésre megtudtuk, hogy a csehországi versenyen Kenderesi Pétertől már a pontszerzés is siker lenne, mert súly csoportjában 2-3 évvel idősebb versenyzők is tatamire léphetnek. A fiataloknál az életkor sokat jelent mondta a fiatalabb Kersics.

Az új aranyérmes cselgáncsozó a PVSK internetes oldalán a világbajnoki sikerről röviden fogalmazott: 

Különösebben, a küzdelmek közben nem volt a fejemben ez, de tudtam, mindent ki kell magamból adni, és maximálisan koncentrálnom kell, mert csak akkor nyerhetek. Mindig a következő mérkőzésre, a következő akcióra koncentráltam, és így jöttek az eredmények.

 

Szerző: Szabó Ferenc