Kovács Tamás: nem csak én kaptam az elismerést, hanem az egész kozármislenyi sport

2020. szeptember 12. 10:29 2020. szept. 12. 10:29

Hétvégén elrajtol a kézilabda-bajnokság második vonalában is a versenyzés, melyben Baranyában a Kozármisleny és a Mohács csapata érdekelt. A Kozármisleny SE elnökével, a női kézilabdacsapat vezetőedzőjével, Kovács Tamással beszélgettünk, aki a napokban elismerő oklevelet vett át munkájáért a szövetségben.

Mióta vagy kapcsolatban a kézilabdával?

33 éve, 11 éves koromban vettem először kezembe kézilabdát. A PMFC, Postás korosztályos csapataiban játszottam. Emlékezetes időszak volt Mohácson játszani, mikor viccesen az akkori sikercsapat nevéből, a FOTEX mintájára mi MOTEX-nek hívtuk a Duna-parti együttest.

Az edzőség hosszabb ideje tart.

Talán 28 éve is. Kaptam Borsi Péter tanár úrtól hat kislányt, hogy foglalkozzak velük. Nagyon meglepődtem, mondtam is Péter bácsinak, hogy egy csapatba hét játékos kel. Nem baj, lesztek majd többen is, mondta. Két hónappal később, október végére pedig már 25 kislánnyal dolgoztam. Azóta már közel kétszáz kislánnyal, hölggyel edzünk.

Kovács Tamás (fotó: Szabó Ferenc)

Nem maradtak el a sikerek sem.

Két alkalommal megnyertük az NB II-es bajnokságot, bronzérmet szereztünk a 2018-2019-as NB I/B-csoportban. Ha nincs a koronavírus-járvány, a 2019-2020-as bajnokságban ismételhettünk volna. Számunkra az igazi siker, hogy az utánpótláskorú versenyzőink minden korosztályban az országos bajnokságban versenyeznek. Több játékosunk már élvonalban játszó csapatok utánpótlás együtteseiben boldogul. Például Bánfai Kíra nálunk kezdte, az FTC leigazolta, majd Debrecenbe kölcsönadták. Célunk hasonló minőségű játékosok nevelése.

A járvány első hullámán túl van a Kozármislenyi SE női kézilabda szakosztálya, hogyan készültök a második hullámra?

Kivédeni nem tudjuk, ez a rossz hír. Az előírásokat betartani igen, és ezt megköveteljük. Hőmérőzünk, 37,5 Celsius fok feletti testhő esetén nem mehet senki edzésre. Mindenhol kézfertőtlenítőt helyeztünk ki, és kérjük játékosainkat, hogy kerüljék azokat a helyeket ahol sokan megfordulnak, például a bevásárlóközpontokat, ha buszoznak, akkor pedig viseljék szabályszerűen a maszkot.

Egyik kapusotok, Víg Vivien rutinos játékos, a PTE-PEAC, a Győr, a Dunaújváros és más élvonalbeli csapatokban is pályára lépett. Mennyire erőssége a csapatnak?

Vivien a csapatkapitány. Nálam nincs egyes és kettes kapus, egyforma mindkét sportoló, a pillanatnyi forma dönt. Rossz hír, hogy Víg másfél hete labdára lépett, kifordult a térde, közben a torka is elkezdett fájni. Nagyon türelmetlen, már szeretne dolgozni a pályán.

Víg Vivien (forrás: kozarmislenyse.hu)

A napokban a szövetségben elismerő oklevelet vettél át a munkádért. Ez az elismerés mekkora öröm?

Egy elismerés mindenki számára örömet szerez Hozzáteszem, az oklevelet nem csak én kaptam, az egész kozármislenyi sport. Csapatmunkáért kaptuk, én úgy érzem. Azt megjegyzem, hogy átadás nem volt, csak átvétel, a koronavírus-járvány miatt az asztalra kihelyezték a díszokleveleket, innen vettük el, a Magyar Kézilabda Szövetségben így védekeztünk a koronavírus ellen.

Mennyire erős ellenféllel kezdi a bajnokságot a Kozármisleny SE szombaton este hat órakor?

Az NB I/B női felnőtt bajnokság nyugati csoportjának talán a legerősebb csapatát, a Moyra Budaörs Handballt fogadjuk. Hozzáteszem, mi és a Budaörs nyíltan kijelentettük, hogy a bajnokság megnyerése a cél. Meg kell jegyezni, olyan bajnokság még nem volt, hogy az első forduló után eldőljön a bajnoki cím sorsa.

(Szerző: Szabó Ferenc)

Forrás: Pécsi STOP