Közel 100 csapattal indult el a megyei fociszezon, néhány szabály változott is

2020. augusztus 22. 15:36 2020. aug. 22. 15:36

A hétvégén már teljes üzemmel indulnak el a megyei labdarúgó bajnokságok is az országban, Baranyában közel 100 csapat nevezett. A 2020-2021-es bajnokságban több változás is életbe lépett, amiket a játékvezetőknek kell ellenőrizniük Czakó Dénes, a megyei játékvezetői bizottság elnöke szerint.

A meccsek előtt Czakó Dénes elmondása szerint a játékvezetők játékengedélyét és az orvosi engedélyét ellenőrzik, ha valamelyik okmány gyanúsnak látszik, akkor kérhetnek olyan igazolványt, amelyben a születési adatok fel vannak tüntetve. Az irat-ellenőrzés miatt kaár a meccs is késve kezdődhet, mert alaposnak kell lennie a vizsgálatnak. 

Czakó elmondása szerint a sportorvosi engedélynél a legkisebb manipulálás gyanúja esetén már be kell vonni az igazolást. Másolt és a recepten írt orvosi játékengedély sem fogadható el, csakis az eredeti, kizárólag az Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által kiadott engedélylap.

Arra is figyelni kell, hogy egy orvosi lapon maximum öt bejegyzés lehet, ha ez összejön, akkor ugyan a játékos focizhat, de a lapot be kell vonni.

A kispadon ülők számán is szigorítottak, csapatonként például csak egy technikai vezető ülhet ott, ha van regisztrációs kártyája. A csapat vezetője az, aki dönthet arról, hogy ki ülhet a cserepadra. 

A játékvezetőnek a mérkőzésen ellenőriznie kell a defibrillátor meglétét és rendelkezésre állását is, hiányát jelentésben kell rögzíteni.

A sípmester dolga a meccs előtt az elegendő rendezői létszámról meggyőződni, és ki kell jelölni egy főrendezőt is. A rendezőknek megye III-ban is számozott mellényeket kell viselniük.

A kapufák és keresztlécek formája és azok azonosságának kritériuma is változott ettől az idénytől kezdve. Idéntől négyféle variáció engedélyezett, például a keresztléc lehet kör alakú, míg a kapufa négyzet alakú. 

A kapus játékánál és a 16-os vonalon belüli kezezésnél is változások léptek életbe, érdemes emiatt az MLSZ honlapját felkeresni.

 

Szerző: Szabó Ferenc

Címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

Forrás: Pécsi STOP